• Korona

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kérdésem a következő: kb. egy évvel ezelőtt naygon csúnyán begyulladt egy gyökérkezelt fogam, mint utólag kiderült, egy cisztára tömtek rá. Nem kifelé dagadt, hanem a szájpadlásomon volt egy nagy dudor. Természetesen felvágták, de nagyon kellemetlen, hogy nem is tudom hogy fogalmazzak, valahogy nem rendeződött vissza a szájpadlásom, mintha lazább lenne és nyelvem dörzsöli. Ön szerint ezzel kellene valamit csinálni? A másik, hogy azt a fogamat kihúzták, a korona úgy van megoldva, hogy csak a szemfogamon van. Nagyon félek, hogy a korona alatt megromlik a fogam, van valami megoldás a rendszeres fogmosáson kívűl, hogy ez ne történjen meg? A harmadik kérdésem, hogy a kihúzott fogam helyén az ínyem szürke, és néha fáj. Meg kellene nézetnem?

        WEBBeteg szakértő válasza a szájsebészet témában

        Kedves kérdező!

        Azt tanácsolom, hogy menjen el egy fogorvoshoz (esetleg, aki jártas szájsebészetben is. )
        Ugyanis: azzal, hogy felvágták az inyét a szájpadlásán (mellesleg a kismetsző fog gyulladásaira jellemző, hogy a szájpad felé törnek át) csak a panaszát szüntették meg, a ciszta (=tömlő melynek fala van) ilyenkor még nem kerül eltávolításra. Később bár kihúzták a fogát, de sokszor előfordul, hogy ezután sem szívódnak fel nagyobb ciszták, hanem önállóan az állcsontban perzisztálnak (=fennmaradnak).

        A leírt panaszait ( szájpad elváltozás, íny elszíneződése stb) például ez okozhatja.

        A pótlását illetően: Régebben gyakran alkalmazták ezt a megoldást  (a szemfog tartja a 2-est), mert így a nagymetsző fogat nem kellett lecsiszolni. Én ezt nem szeretem mert statikailag nem optimális (persze ha a 2-es kicsi, harapáskor nem ér az alsóhoz, akkor egy termetes szemfog kibírja ezt a túlterhelést), de manapság már vannak jobb megoldások.De: ha jól van elkészítve a pótlása, nincs körülötte ínygyulladás, és tisztán tartja akkor nem lesz gondja vele. Következő fogorvosi vizitkor kérje meg a kollégát vizsgálja meg.

        Remélem segíthettem:
                                    Dr. Katona Pál
                                   fogszakorvos, dento-alveolaris sebész szakorvos
                                                                              

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-06-10 09:44:18; Megválaszolva: 2011. július 29., 13:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés