Korona

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kérdésem a következő: kb. egy évvel ezelőtt naygon csúnyán begyulladt egy gyökérkezelt fogam, mint utólag kiderült, egy cisztára tömtek rá. Nem kifelé dagadt, hanem a szájpadlásomon volt egy nagy dudor. Természetesen felvágták, de nagyon kellemetlen, hogy nem is tudom hogy fogalmazzak, valahogy nem rendeződött vissza a szájpadlásom, mintha lazább lenne és nyelvem dörzsöli. Ön szerint ezzel kellene valamit csinálni? A másik, hogy azt a fogamat kihúzták, a korona úgy van megoldva, hogy csak a szemfogamon van. Nagyon félek, hogy a korona alatt megromlik a fogam, van valami megoldás a rendszeres fogmosáson kívűl, hogy ez ne történjen meg? A harmadik kérdésem, hogy a kihúzott fogam helyén az ínyem szürke, és néha fáj. Meg kellene nézetnem?

WEBBeteg szakértő válasza szájsebészet témában

Kedves kérdező!

Azt tanácsolom, hogy menjen el egy fogorvoshoz (esetleg, aki jártas szájsebészetben is.)

Ugyanis: azzal, hogy felvágták az inyét a szájpadlásán (mellesleg a kismetsző fog gyulladásaira jellemző, hogy a szájpad felé törnek át) csak a panaszát szüntették meg, a ciszta (=tömlő melynek fala van) ilyenkor még nem kerül eltávolításra. Később bár kihúzták a fogát, de sokszor előfordul, hogy ezután sem szívódnak fel nagyobb ciszták, hanem önállóan az állcsontban perzisztálnak (=fennmaradnak) .

A leírt panaszait (szájpad elváltozás, íny elszíneződése stb) például ez okozhatja.

A pótlását illetően: Régebben gyakran alkalmazták ezt a megoldást (a szemfog tartja a 2-est) , mert így a nagymetsző fogat nem kellett lecsiszolni. Én ezt nem szeretem mert statikailag nem optimális (persze ha a 2-es kicsi, harapáskor nem ér az alsóhoz, akkor egy termetes szemfog kibírja ezt a túlterhelést) , de manapság már vannak jobb megoldások.De: ha jól van elkészítve a pótlása, nincs körülötte ínygyulladás, és tisztán tartja akkor nem lesz gondja vele. Következő fogorvosi vizitkor kérje meg a kollégát vizsgálja meg.

Remélem segíthettem:

Dr. Katona Pál

fogszakorvos, dento-alveolaris sebész szakorvos

Kérdés: 2008. június 10., 09:44; Megválaszolva: 2011. július 29., 13:57
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Neurofibroma a szajban.
Tisztelt Doktor Ur/No! A kerdesem nem egy mindennapos. Februar elejen a nyelvem also felszinerol egy kozel 4 cm- es atmeroju neurpfibromat fognak...
Idegsérülés bölcsességfog...
Üdvözletem! 1 hete műtötték ki az alsó bölcsességfogamat, a műtét maga nem volt vészes fél óráig tartott, de azóta zsibbad az alsó ajkam...
resekcio után
julius6.-án resekálták a jobb felső4-5-ös fogamat 10órakor.mikor és mit lehet enni az 1hétig amíg a varrat benntvan
Arcüreg
Több, mint 2 hete a fogorvos kihúzta a jobb felső utolsó rágófogamat, amely a körhidamat tartotta, tekintettel arra, hogy hosszabb ideje fájt a felső...
Szájpadlás
Tisztelt Doktornő, Csatolt fotón látható fehér duzzanat van a szájpadlásomon. Kicsit érzékeny is. Tudna segíteni hogy mi lehet ez? Illetve...