Hirdetés
      • Szájszárazság: lehet valami tünete?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértők!

        Az elmúlt pár napban arra lettem figyelmes, hogy iszonyatosan kiszárad a szám, olyannyira, hogy alig bírok nyelni vagy beszélni.

        Viszonylag sok folyadékot fogyasztok: 1-1, 5 liter víz, 2-3 csésze tea, 1 csésze kávé, leves, néha üdítő.

        A munkahelyemen nagy a stressz. Több, egymástól független munkakörben kell jól teljesítenem, mindez nagy odafigyelést igényel. Gyakran túlórázom. Van, hogy éjszaka is pörög az agyam és nem bírok elaludni, vagy csak nagyon nehezen.

        Vannak emésztőrendszeri problémáim, felváltva székletrekedés és hasmenés, gyomorremegés, gyomorfájás, puffadás, aranyér. Van, hogy egyszerűen nem bírok enni, szinte ahogy lenyelem a falatot megfájdul a gyomrom vagy azonnal fölfújódom és megy a hasam. Ilyenkor lefogyok 1-2 kg, azután mindez elmúlik és visszanyerem előző testsúlyom.

        Gyakran vagyok fáradt és álmos.

        A családomban édesanyám és a nővérem pajzsmirigy problémával küszködnek. Anyukám basedov kórban szenvedett, amiből mára elég jól kigyógyult. Én ezidáig nem végeztettem vérvizsgálatot, ami a pajzsmirigyműködést mutatja.

        Hormonproblémáim is vannak. A menstruációm nem rendszeres (25 éves vagyok). Volt, hogy félévente jött meg, egy időben 2 havonta, pár hónapon át minden hónapban, most pedig pár alkalommal teljesen kimaradt. A nőgyógyász felírt egy ún. Primolut-Nor nevezetű gyógyszert. Ebből 2 dobozzal kell beszednem meghatározott időpontban. A kezelést nemrég kezdtük el, azóta egyszer már megjött a mensisem.

        Nem azért írtam le, mindezt, hogy elmondjam mennyi bajom van, hanem azért, mert az is lehet a fent leírtak bármelyikének tüneteként jelentkezik a szájszárazság.

        Bízom abban, hogy tudnak valamiféle hasznos információt mondani a számomra!

         

        A segítségüket előre is köszönöm!

        Tisztelettel,

        Ensifolia

        WEBBeteg szakértő válasza a szájszárazság témában

        Kedves Ensifolia!

        A szájszárazság lehet a stressztől, bizonyos gyógyszerektől, például vérnoymáscsökkentőktől, savcsökkentőktől, nyálmirigygyulladás maitt, illetve lehet autoimmunbetegség tünete, de ilyenkor általában szemszáradással szokott együttjárni. Bioténe szájvíz és fogkrém, SST tabletta, Xerostom szájspray kapható a patikákban recept nélkül, amik segíthetnek. Ha tartósan fennállnak tünetei, érdemes felkeresnie háziorvosát.


        Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-02-26 09:34:11; Megválaszolva: 2010. február 26., 09:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: