Foglazulás

Kedves Dr. Úr,

Egy ájulás miatt bevertem az arcom alsó felét, ennek következtében meglazult a felső két metszőfogam (maradandó). Az érzékenység enyhült az utóbbi pár napban, de még mindig nagyon érzékeny. A röntgenen nem látszott törés, a fogaim nem mozdultak el a helyükről, nem tették sínbe, de azt mondták h ne használjam egyáltalán, ne harapjak rá, hogy rögzüljön, meg megerősödjön. A zománc pattant le az egyikről egy kicsit, de más külső sérülés nem látszik (meg uyge az alsó ajkam hasította fel ez a két fog, de varrni azt sem kellett). Kérdeztem, hogy mikor, derül ki, hogy elhal e a fogam, kell e gyökérkezelés, azt mondták, hogy az hosszú idő, akár két év múlva is előfordulhat h szükség lesz gyökérkezelésre és elhalhatnak az idegek. Kicsit félek, nem szeretném elveszíteni a fogaimat, de smemi konkrét dolgot nem tudtak mondani. Azt szeretném megkérdezni, hogy előfordulhat az is hogy teljesen rendbejöna  fogam? és tudom majd használni és később akár gyökérkezelni sme kell majd? Mik a rossz és a jó jelek?

Köszönöm a választ,

N. Szonja

WEBBeteg szakértő válasza foglazulás témában

Kedves Kérdező! Ha a röntgenen törés nem ábrázolódott, akkor valóban várni kell. Nem lehet meghatározni, hetekben-hónapokban, hogy, mennyit. Ha csökken az érzékenység, gyökérkezelni kell. Akár hosszú folyamat is lehet.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 28.

Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek

Rheumatoid arthritis okozta...
A probléma, amiről írok, reumatológus, szájsebész és fogász szakemberek együttes konzultációját igényli! Fogorvosom három évvel ezelőtt azt látta, hogy...
Alsó fogíny válasz
Tisztelt Doktornő! Kb. 3 hónapja voltam fogkőszedésen. Az enyhe fogíny gyulladás hol látható? A kis kapillárisok jelenlétét, a fogak és az íny találkozásánál?...
Folt a szájnyálkahártyán
Tisztelt Doktornő! Egyik napról a másikra megjelent férjem szájnyálkahártyáján egy fehér folt, ami nyomás hatására enyhén fáj. Az azt megelőző nap este...
Fognyaki kopás
T. Doktornő, Előző válaszára szeretnék reagálni. A fogorvos a fogíny recessziót nem említette, csak a fognyaki kopást. Ezt is akkor okozhatja a rossz fogkefe...
Fognyaki kopás
Kedves Doktornő! Enyhe fognyaki kopást azonosított a fogorvos 1-2 fogamon. Ez megegyezik a fogíny recesszióval? Ha nem, mi a különbség, kiváltó ok? Szükséges...
Foghúzás utáni foghely, íny fájdalom
Tisztelt Doktornő! Több, mint egy hónapja húzattam fogat, felül, és pár napja elkezdett a foghely, íny fájni erősen, lüktetni azon a szakaszon. Érzem,...