• Netán rákmegelőző állapot?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor,

        2004-ben műtöttek rákmegelőző állapotom miatt, melyet a hpv okozza.a dokim azt mondja hivatalosan gyógyult vagyok, amit én nem hiszek mivel lepedékes a nyelvem.a borax glicerin szépen letisztítja, de kiújjul.próbáltam már a nystatint, mint gyógyszer, mint ecsetelő formájában, eredménytelenül.aztán próbálkoztam a lila ecsetelővel, sikertelenül.ezután kaptam tanácsot neten, és felírattam a flukonazolt, ez sem segített.szóval nem hiszem, hogy gomba okozza.ittam zsurlót, mely oszlatja a papillomát, és szájpenészre is ajánlott, mellette ürmösteát, majd galajt nyelvrákra, megintcsak semmi bíztató eredmény.voltam gasztroenterológusnál, hol megtükröztek, sok a succus, és a lansacidot írták fel.lassan már nem hiszek a gyógyszerekben.most iszom az ezüst-kolloidot,   talán hamvasítja a nyelvem, de még mindig fehér lepedék látható.paradontológián is jártam, ahol kiderült, hogy vashiányom van, majdnem vérszegény vagyok.szóval ez az én összetett diagnózisom:vashiány, vérszegénység, hpv, lepedékes nyelv.attól félek ez hpv a szájüregben, mútéttől nem félek, mert már volt hozzá szerencsém, és nem is ártana ha lekaparnák, pontosabban, amint írták kimetszenék, gondolom lézeresen.félek a hpv-től és a rákmegelőző állapottól.kérem Tisztelt DOKTOR segítsen rajtam, ajánljon valami hatásos gyógyszer, mert a kolloid volt az utolsó reményem, de semmi változás.nem bánom ha antibiutikumot ajánl nekem, majd kitisztítom gyógynövényekkel, de valami bíztatót írjon nekem, amiben még hihetek.kétségbe vagyok esve, mely már depressziót okoz.várom kedves válaszát.nem bánom ha műtét vár rám, de legyek már végre "tisztában" az állapotpmmal, betegségemmel.előre is köszönöm.

        Tisztelettel:egy beteg cs

        WEBBeteg szakértő válasza a szájüregi rák témában

        Kedves Kérdező.

        Azt kérte mondjak valami biztatót. Ime: ÖNNEK NINCSEN SZÁJÜREGI ROSSZINDULATU DAGANATA, legalábbis a leírtak alapján nincsen. És most meg fog lepődni, fokozom: NAGYON VALÓSZÍNŰ HOGY NEM IS LESZ. Azért nem "biztosat" írok, mert egyrészt nem látom a jövőt, másrészt nem láttam a száját.

        Ennyit bevezetőnek

        1.Sajnos azt nem irta le mi volt a szövettani eredmény pontos elnevezése, mert az segített volna tisztábban látni. Ha Hpv vírus okozta tényleg akkor valószínűleg valamilyen szemölcs jellegű elváltozás lehetett (papilloma, verruca, condyloma stb)
        Namármost ha orvosa valamilyen oknál fogva használta a rákmegelőző álapot kifejezést biztos oka volt rá.DE! A rákmegelőző állapot nem egy kis (baby ) rák, nem egy kis ki nem fejlődött rák. hivatalosan rákmegelőző állapotnak nevezünk minden folyamatot a szájban amiből nagyobb valószínűséggel alakul ki rosszindulatú daganat mint az ép környezetéből. Ennyi. Ezt jelenti a kifejezés.
        2 Amit ön leírt a nyelvlepedékével kapcsolatosan a enyhénszólva is kaotikus (az elkeseredettség teheti). Mert ugyebár a HPV egy vírus, a nystatin, flukonazol stb meg gomba a gomba ellenes szerek nem jók a virusokra.
        3 A letörölhető nyelvlepedéknek és rákmegelőző állapotok közt ne keressen összefüggést.
        4 A sok szájüregi kencefice szerintem inkább ártz mint használ. Kérdezem:Minek iszik "nyelvrák ellenes" szert ha nincs nyelvrákja, minek oszlatja a papillomát ha egyszer már eltávolították.mellesleg ha papilloma a szövettani diagnozis az nem is rákmegelőző állapot.

        Leírom a véleményem és kérem ne sértődjön meg (persze mivel nem vizsgáltam magát ez csak a leírtak alapján megformált vélemény.)
        Szerintem a leghasználhatóbb kiindulási pont a vashiányos vérszegénység. Mert az okozhat szájüregi nyálkahártya panaszokat, lepedékességet, gyulladásokat, gombás felülretőződéseket. Nahát ezt kellene orvosolni, ha tényleg olyan fokú.
        A HPV ről pár szó. Vélhetően a méhnyakrák kapcsán hallott errő a vírusról. Úgy tűnik hogy egyik alafaja tényleg komoly összefüggést mutat ezzel a betegséggel.DE A szájüregi HPV (=human papilloma vírus) okozta elváltozások (szemölcs, papilloma stb) nem is sorolhatók a komony rákmegelőző állapotok közé.

        Szerintem hagyjon fel mindenféle szájüregi kenőcs, tea, "gyógyszer" szedésével, mert semmi értelme. Kezeltesse a vashiányos vérszegénységét, táplálkozzon kiegyensúlyozottan, amennyiben vannak gyomorpanaszai ( ezek is okoznak szájüregi panaszokat) ezt is nézesse meg.Tartsa tisztán a száját, a nyelvhátat és az orcát is rendszeresen keféje át egy puha fogkefével. Ha valakinek gomba fertőzése van annak oka van (pl. vérszegénység)Kezelhetik gombaellenes szerekkel ami jó hatású lehet, de ha a kiváltó háttér okot nem szüntetik meg újra kialakulhat a gyenge nyálkahártya felülfertőződése. A HPV vel meg ne is foglalkozzon, sokkal gyakoribb szájüregben mint azt gondolná, és mint írtam nem egy embergyilkos típus. És legfontosabb ha kezelőorvosa azt mondja hogy gyógyult akkor higgyen neki, egy veszélyeztetett beteget nem fog egyik orvos sem hazaküldeni gyógyult jelzővel.

        Mint látja nem félválról veszem a választ azért is szántam rá időt.Ne féljen a nyelvráktól annyira, mert bár nem olyan ritka, de jóval ritkább mint azt szájüregi panaszokkal rendelkező betegek gondolják. Szerintem túlzott energiát "pazarol" a témára. A rendszeres orvosi szűrés az ön esetében is elégséges

        Remélem érthető volt a levelem
        Szép napot 
        Dr. Katona Pál, fogorvos, dento-alveoláris szájsebész

         


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-07 18:16:51; Megválaszolva: 2011. október 05., 10:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: