• Fogfájásom okozhatja a trombita?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr!


        Én egy 21 éves lány vagyok, aki 3 éve tanul trombitán a zeneiskolában.
        Az első egy évben nem voltak problémáim, aztán elkezdtem járni zenekarba. A fellépés előtti időszaktól kezdődően, kb. egy éve folyamatoan fáj a fogam. Először csak enyhén, mondom, majd csak elmúlik, miért is lehetne ezzel komoly baj? Látszolag semmi jel nem volt. Aztán most télen, pedig a kínok kínját éltem át. A Szeptemberi tanévtől kezdődően nem is tudtam rendesen részt venni az órákon, sőt egyáltalán nem, annyira erősen fájt. Ez engem lelkileg nagyon megviselt, hiszen az életemet tettem rá erre a hangszerre. Mentálisan amúgy is sérült vagyok, nehéz múltam miatt,  de ez úgy rátett hogy még a gimnázuimi évet sem bírtam fojtatni, csak fojamatos lelki szenvedés gyötört engem.

        A lényeg, hogy télen, igen erőteljesen fájt, és mozgatásra pattogó érzést éreztem. Főleg az első fogaim fájtak, ahhol a fúvóka nyomást gyakorolt, de ekkor néha előfordult, hogy az összes fogam fájt egyszerre és lüktető fájó érzés vett hatalmába.
        Majd ahogy múlt a tél, eddig kizárólag a felső első fogaim fájnak. (de ezt a fájdalmat amúgy is úgy kell elképzelni, hogy folyamatosna fáj, mindennap, még most is írás közben, szóval mindig szüntelenül már egy éve, csak hullámikban, vagy erősebben, vagy gyengébben) Talán a fogínnyeim is elkezdtek egy kicsit feldúzzadni. Elmentem fogkő levételre. De az orvos nem mondta, hogy belene gyulladva az ínnyem. Pedig én éreztem a nyelvemmel, hogy a szokásosnál duzzadtabb volt, és gyulladásos fájdalmat éreztem. innentől kezdve már nem csak a fogam fájt belülről, hanem az ínyem is elkezdett fájni.
        Felkerestem ennek a fogorvosnak a kollégáját, mert elég kúszák a fogaim, és azt hittem tán az a gond, hogy a fogaim egymást nyomják. De azt mondta a kuszaságnak ehhez nincs köze, és neki is vannak rezes ismerősei akik nem szenvednek ilyen problémától.

        Hát igen, ezt én is tudom, rengetegen vannak akik évtizedeket lehúznak a rezes hangszerekkel probléma mentesen, és a tagozattársaim között sincs ilyen aki úgy szenvedne mint én.

        A harmadik próbálkozás a barátnőm fogorvosa, és mivel legalább 20 évvel idősebb volt, mint a korábbiak, bíztam benne, hogy tud valamit segíteni. De neeem! E helyett a kínok kínjá éltem át, amikor a barátnőmet kezelte, kötekedett velem. Amikor végra sorra kerültem, akkor nagynehezen megtudtam egy kevéske infót. Az egyik az, hogy látszik az ínyeimen, hogy eröltetésnek vannak kitéve, és hogy egy kicsit gyulladtak. 
        Meg hogy képtelenségnek tartja azt, hogy más rezes nem szenved ilyen problémától. (persze ezt nem hittem el, hiszen ha a nagy világsztárokat nézzük, pl Wynton Marsalis 9 grammy díjas trombitást, akkor ő nem vág szenvedő arcot koncertezés közben.. vagy Arturo Sandoval aki úgyszintén Kubai mint én stb. stb...)

        Megoldást bezzeg nem kínált fel, és amikor megkérdeztem, hogy legalább a gyulladást, ogyan mulaszthatnám el, akkor nem válaszolt rá, és elterelte a szót. Háromnszor is megkérdeztem tőle, de nem kaptam rá választ. Pedig azt vártam volna tőle, hogy felír valamit amit a patikába vehetek, vagy elküld a patikába valamiért, hát miért én találnám ki? azt sem tudom mi kezelhetné ezt, elvégre nem én vagyok az orvos!

        Végső elkeseredésemben fordulok az internethez, és próbálok egy kicsit orvosnak tanulni ezekből a cikkekból, mert a valódi orovosok nem hajlandóak nekem segíteni, és én majd belehalok ennek a lelki következményeitől.. :((
        És senkit nem érdekel, még a pénz sem motivál senkit, bár én nekem annyira nincs... :((

        Nagyon nem akarom feladni a trombitát!! Valami megoldást szeretnék végre! Több mint fél éve nem is gyakorlok, lehet, hopgy a zeneiskolába sem lehet már maradásom...

        Pedig már csináltattam vérvizsgálatot, szedtem vitaminokat, és semmi..
        Senki nem tud semmit, vagy direkt üzleti érdekek miatt nem árulják el, 
        és tőlük meg is....

        Azóta meg a fogínyem jobban felhúzódott a kelleténél, de a fájdalom maradt és most megint intenzívebb. Néha már-már a fogmosás is fáj. A fogröntgenen sem látszik semmi. És első ránézésre egészséges fogakat lát az ember, csak én meg a kínok kínját élem át vele! :(
         
        Térdenállva könyörgök! Csak legyen már valami megoldás!!!

        WEBBeteg szakértő válasza a fogfájás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Sajnos bele kell nyugodnia, hogy foglalkozási ártalom lehet, ha fogorvos nem találja az okát. Bízzon benne, hogy idővel csökkennek a panaszok, alkalmazkodik a fogazata, fogágya a fúvós hangszerhez.

        Az ínygyulladásra nagyon jó szájvizeket tudnak adni a patikákban, öblögetnie kell vele, és a panaszai csökkennek majd. Ha a foga kocogtatásra érzékeny, ha a fokozódik a fájdalom fizikai-kémiai ingerekre, akkor ezt a fogat lehet gyökérkezelni, és ezáltal a fájdalom is csökkkenhet.

        Dr. Kiss Terézia fogorvos


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-19 10:25:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 09:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés