• Leukoplakia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Hiv fertőzés következtében,hányadik hónaptól alakulhat ki az Oral Hairy Leukoplakia a száj nyálkahártyáján?Illetve előidézheti ezt a betegséget más virus vagy immunszupresszió? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a HIV fertőzés témában

        Kedves Kérdező

         

        Először is elnézést  kell kérnem hogy nem válaszoltam gyorsan ,de egy kicsit utána kellett néznem a dolgoknak ,hogy a válaszom szakmailag korrekt legyen.

        Tehát :

        Elöször is a HIV fertőzésről néhány szó. A lényeg ugye az, hogy ez a vírus az ember sejtes immunválaszát teszi tönkre , ami miatt az egyén immunrendszere nem működik kellő képpen, ezért fertőzésekre (baktériumok ,vírusok,gombák ) érzékennyé válik, illetve nem tudja azokat leküzdeni .Persze sokkal-sokkal bonyolultabb , de a lényeg ez.
        A fertőzésnek 3 stádiuma van :


        1. Tünetmentes állapot. Sokszor csak laboratóriumi eredményekben van eltérés
        3. Kifejlődőtt AIDS betegség . Pontosan meg van határozva ,hogy milyen betegségegyüttesek esetén beszélünk erről (ezt most nem részletezném mivel nem a szakterületem).

        2.. Egy köztes állapot. Mikor AIDS-ról még nem beszélünk, de már vannak tünetek, például szájtünetek.
        Mivel a tünetmentes állapot akár 10 évig is tarthat (átlagosan kb 3-6 év) . Azt mondják a Hajas sejtes Leukoplakia a közbülső állapotban már  viszonylag hamar kialakulhat.  (kb 20% -ban)


        Jellemzője: A nyelv szélén  egy vagy mindkét oldalon lévő, egyenetlen felszínű, vonalas csikoltságot mutató elváltozás. Kialakulását két virus közösen idézi elő (EBV,HPV) tehát nem a HIV vírus, az csak az immunrendszert támadja és ezért ezek a vírusok  (meg mások is) tudnak betegségeket okozni.
        Ezek amúgy egészséges embereknél is okoznak betegségeket. Pl: A HPV nevűnek kapcsolata van a méhnyakrákkal vagy a szemölcsökkel,  az EBV pl a Mononukleosis  nevű betegséget okozza ami nem ritka. De a Hajas sejtes leukoplakia  leginkább csak HIV fertőzésben fordul elő.

        Amúgy az említett leukoplakia magától is, vagy antivirális (virusellenes) kezelésre visszafejlődhet.

        Hogy immunszupresszió következtében kialakult ilyen virusfertőzés  előidézheti-e nem tudom, nem találtam rá adatot.
        Remélem segítettem valamit.
                                                                                    Dr Katona Pál
                                                                                   fogszakorvos
                                                                           dento-alveolaris szájsebész

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-15 22:28:47; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 09:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: