Elektromos fogkefe - Kisgyerekeknek is?

Baj-e, ha elektromos fogkefével mosom a fogát a másfél éves kisfiamnak? Nekem jobban tisztítja a fogamat, mint a hagyományos, ezért is váltottunk rá. Illetve nagyon tetszik a kisfiamnak, hogy rezeg. Maradhatunk ennél, vagy jobb ha megtanulja a "rendes" kefe használatát?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza fogkefe témában

A kérdésére sajnos a hivatalos álláspontot nem ismerem. De az a véleményem, hogy nem árt, ha a gyerek megszokja a fogkefét, illetve az azzal töltött időt. Az elektromos fogkefe tényleg hatékony, de egy baj szerintem van vele: az ember azt gondolja, hogy sokkal gyorsabban készen van így a fogmosás. Egy idő után már hipp-hopp, és ki is marad néhány fog. Hajlamosak vagyunk eltunyulni (én is) . Erre érdemes vigyázni!

A másik fontos dolog, hogy a gyermekek ínye sokkal érzékenyebb, ezért a gyermek fogkefe sörték puhábbak, a kefe feje kisebb. Érdemes utánanézni, elektromos fogkefe van-e ilyen fejjel.

Mivel jelenleg itt én vagyok az orvos, gyorsan továbbképeztem magam elektromos fogkefékből: egy katalógusban találtam gyermek elektromos fogkeféket. Pl. olyan is van, ami elkezd zenélni, amikor lejárt egy fogív tisztán tartási ideje. Ez már tényleg tiszta Amerika! A viccet félretéve ezek szerint gyermekek részére is van kínálat. De szerintem a másfél éves gyereknél jobb, ha a szülő (nem a gyerek) alaposan megmossa a fogakat egy hagyományos gyerekkefével. (Még egy 5-6 éves gyereknek sem olyan aprólékos a kézügyessége, hogy profin fogat tudna mosni. Az én csemetéim oviban maguknak mossák, de reggel és főképpen este én szoktam.) Esetleg utána a gyerkőc játszhat vele. Később majd jöhetnek a modern kor elektromos vívmányai. De ha a gyereknél a rezgős módszer jön be, hát legyen.

Dr. Katona Pál fogszakorvos, dentoalveolaris szájsebész

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2008. december 30., 18:17; Megválaszolva: 2008. december 30., 18:17
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Hólyagok a torokban
Ajak jobb oldali része, áll...
Fogászati műtét előtt
Genny pukli a szem alatt
Lepedék a nyelven.
Üdvözletem. 23 éves, normális életet élő fiatalember vagyok. Egyszerre hirtelen kialakult a nyelvemen valami fehér. Kellemetlen lehelletet...