Fogászati híd

Tisztelt Doktornő/Úr! A héten készült el a 3 tagból álló porcelán hídam. Miután felragasztották úgy érzem, hogy akkor is összeérnek a fogaim amikor nem kéne. Orvosom azt mondta, hogy ha párnap alatt sem szokom meg, akkor alakít rajta. A kérdésem az lenne, ha már fel lett ragasztva akkor hogyan lehet rajta"alakítani"? Esetleges csiszolásnál nem sérül meg a felülete? Előre is köszönöm a választ! Kata

WEBBeteg szakértő válasza fogászati híd témában

Kedves Kata!

Az alsó- felső fogazatunk igen bonyolult rendszer szerint érintkezik egymással. Hídak készítése során ezt gépekkel modellezzük, bár a lenyomatok alapján a fogtechnikus igyekszik pontosan beállítani a pótlás magasságát, de bizony előfordul nagyon gyakran, hogy korrigálni kell a ragasztás előtt, néha pedig utána is. Erre bizonyos határokon belül a fogorvosának van lehetősége. A porcelán illetve az alatta levő fém (ez utóbbi fémmentes hidaknál hiányzik) vastagsága erre lehetőséget ad. Finom csiszolókkal és polírozókkal ezek alakíthatóak úgy, hogy a pótlása minősége nem romlik, és a felület is kellően sima marad.

Tanácsolom, hogy ha magasnak érzi pótlását, sokáig ne várjon, mert túlterhelődhetnek fogai, mely bár átmeneti, de kellemetlen, bosszantó kis panaszokat okozhat, és sokszor csak egy-két kézmozdulatra van szüksége fogorvosának, hogy másik kényelmi helyzet alakuljon ki.

Remélem segíthettem.

Üdvözlettel: Dr Katona Pál fogszakorvos és szájsebész

Kérdés: 2008. május 07., 10:03; Megválaszolva: 2011. július 28., 14:25
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Fogorvosi téma: - (
Férjem fogát (felül 12, alul 10 db pótlás) csinálta egy fogorvos. Mielött befejezte volna kórházba kellett mennie: - (Meghalt. Mi már kifizettük...
Szájpadlás
Tisztelt Doktornő, Csatolt fotón látható fehér duzzanat van a szájpadlásomon. Kicsit érzékeny is. Tudna segíteni hogy mi lehet ez? Illetve...
Hólyagok a torokban
Ajak jobb oldali része, áll...
Fogászati műtét előtt