Foggyulladásra utalnak a tünetek?

Lányom lyukas fog fájdalommal fogorvoshoz került. Már mi is gyanítottuk, hogy gyulladásban van, hiszen semmilyen gyógyszerre, lidokain spré-re nem szűnt a fájdalom. A fogorvos kifúrta, gyökérkezelte, antibiotikumot írt, 1 hét múlva megint gyógyszer, egy hét múlva betömte. A foga mégis fájt, elküldött fogröntgenre. A röntgen fehér foltot mutatott, tehát nem volt folytonos a tömés. A fogorvos türelemre intett, írt fel fájdalomcsillapítót. Pár napig bírta a fájdalmat ismét orvos. Kiszedte a tömést, 1-hét múlva menjen vissza. Kérdés, helyes ez igy? Meddig és miért kell eddig szenvedni? Másnak többször gyökérkezelik és végleg fájdalommentes lesz. Mi várható még? Vagy keressünk másik orvost? Köszönettel!

WEBBeteg Szakértő válasza gyökérkezelés témában

Kedves aggódó szülő! Jól gondolták, a fogfájás gyulladás következménye, ami a gyógyszerekre is nehezen szűnik. (A lidokain spray amúgy nem alkalmas ilyen fájdalomcsillapításra, csak nyálkahártya - zsibbasztó hatása van). A fogorvos nagyon jól tette, hogy egy 18 éves hölgynek nem húzta ki a fogát, hanem gyökérkezelte, majd gyökértömte. A gyökérkezelés metódusa rendelőnként változhat, manapság minél rövidebb idő alatt véglegesítésre kerül a gyökértömés (akár 1-2 alkalom) -szerintem is ez a helyes. Az antibiotikumokhoz én csak ritkán nyúlok, annál inkább fontosnak tartom a röntgen kontrollokat a munka során. (De ez sem egységes rendelőkben.) Sajnos a röntgenről szóló fejtegetését nem értem, és úgy gondolom félreértett valamit. Hogy meddig kell szenvedni? A kérdés jó. A válasz nehéz. Kitartás. Szerintem nem feltétlenül a fogorvoscsere a jó megoldás. A gyökérkezelés higgye el nem mindig egyszerű. 2×2 nem mindig 4. Ez amúgy igaz a medicina más területeire is. Mindenesetre jobbulást kívánok a lányának. Ha egy mód van rá, legközelebb ne várják meg a fájdalmat. A szuvasodás ellátása mindenkinek jobb. Dr. Katona Pál fogszakorvos, dento-alveolaris szájsebész szakorvos

Megválaszolva: 2011. június 21.

Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek

Gyökérkezelés
Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék mi lehet "normális", mi nem. A bal felső 6-os fogam régóta hol fájt, hol nem fájt, viszonylag nagy tömés is volt...
Látászavar
Kedves Doktornő! Gyökérkezelték a felső hatosomat, azóta az az oldali szememmel a látás valahogy nem az igazi. Kérdésem okozhatja-e ezt a fog, vagy másban...
Gyökérkezelés - túltömés
Kedves Doktornő! 1,5 hete voltam gyökérkezelésen. A doktor úr kicsit túltömte a fogamat. Jó értettem, hogy ez fel fog szívódni? Azt mondta 1-2 hétig fájhat...
Gyökérkezelés
Kedves András! 2 hónappal ezelőtt kezdődött alsó fogam gyökérkezelése. A fog 4 csatornás. Sajnos nem vált panaszmentessé, továbbra is fáj ráharapásra. Néha...
Gyökérkezelés után kellemetlen íz a...
Üdvözlöm! Tegnap kezdett a fogorvosom gyökérkezelést a 17-es fogamon. Kiidegelte, mindhárom gyökércsatorna most üres. Ideiglenes tömés után azonban erős...
Rosszul gyökérkezelt fog okozhat-e...
Kedves Doktor Úr v Doktornő! Kérdésem arra vonatkozik -hogy okozhat- epl olyant, hogy begyullad a csonthártya, vagy tönkremegy a többi fog, vagy...