Biszfoszfonát és műtét?

Tisztelet Doktor úr! Kb. 20 éves fogászati implantátumom van, ami a bal felső hidam egyik tartópillére, a másik a 3. fogam, sajnos ott több fogam nincs. Tartós gyulladás alakult ki mára körülötte, és némi csontfogyás így fogorvosom szükségesnek tartott volna egy műtétet, ami valamiféle "csonttömegpótlást" eredményezett volna, de miután megtudta hogy kb 6 évig csontritkulásomra biszfoszfonát készítményt szedtem (1 évig Bonviva majd Sedron) semmiféle állcsontot érintő beavatkozást nem javasolt. Mivel a gyulladás konzervatív kezeléskre nem javult, consiliumot kért egy kollégájától, aki az implantátum műtéti eltávolítását javasolta, valamint szerinte van lehetőség újabb implantátumok beültetésére, mivel a jelenlegi mellett kétoldalt van annyi csont szerinte. Kérdésemre, hogy a biszfoszfonát kezelés mellékhatása, a csont necrosis lehetősége ellenére is elvégezné-e, azt felelte, mivel nem szedem másfél éve, és "csak" csontritkulásnyi adagot szedtem, szerinte nyugodtan műthető vagyok. Az eredeti fogorvosom kitart amellett, hogy nem műt rajtam semmit, nem vállaja az esetleges rizikót, max. a másik doktor mellett asszisztálna az implantátum kivételekor, de elzárkózik az újabbak beültetésétől. Nehéz helyzetben vagyok, mert nem tudom, most kinek higyjek? Két nem ma kezdett orvos kétfélét mond, nekem, a hozzá nem értő páciensnek. Mekkora veszélyt rejt számomra bármilyen szájsebészeti műtét, kezdve az implantátum kivételével, folytatódva egy lehetséges újabb beültetésével? Vajon a kivétel, mennyivel kisebb rizikó mint egy beültetés? És ha nem lehet beültetni, milyen lehetőséget javasol pótlásra Ön? Köszönöm előre is a válaszát: Üdvözlettel: Judit

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Varga Éva válasza fogászati implantátum témában

Kedves Judit!

Mindkét orvos véleménye érthető és megfontolandó. Valóban egy kicsivel, nagyobb a csont necrosis veszélye, de biztató, hogy oralisan szedte a gyógyszert és másfél éve befejeződött a kezelés. Itthon kevesebb még a tapasztalat, ezért próbáltam cikkekben utána nézni az esetének. Eszerint nem zárkóznak el az implantációtól, szigorú szájhigiéne mellett, így már két hónappal előtte javasolják a napi kétszeri klórhexidines öblögetést. Az implantátum eltávolítása után már biztosabban dönthet.

Kérdés: 2014. április 08., 21:28; Megválaszolva: 2014. április 17., 12:49
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Hólyagok a torokban
Ajak jobb oldali része, áll...
Fogszabályozás műtét előtt?
Fogászati műtét előtt
Genny pukli a szem alatt