• Lichen oris járhat fájdalommal?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! November vége óta éles fájdalmat érzek a nyelvemben bal oldalon ha mozgatom. Evésnél, beszédnél nem fáj és érintésre sem. Csak ha oldalra fordítom a nyelvem. Szájsebészeten lichen orist diagnosztizáltak és azt mondták hogy ez az autoimmun betegségem (reumatoid arthritis) illetve az erre szedett gyógyszerek (medrol, salazopyrin) miatt alakult ki. És mivel ki is fekélyesedett azt mondták a fájdalom a fekély miatt van. Reumatológus javaslatára a salazopyrint abbahagytam de a fájdalom semmit nem változott. A fekély viszont elmúlt de a fájdalom maradt. Kérdésem az lenne hogy a lichen oris járhat fájdalommal ha nincs fekély vagy mégis más okozza? Továbbá egy éve volt bölcsességfog műtétem szintén a bal oldalon ahol megsértettek egy ideget és azóta zsibbad a nyelvem. Esetleg ennek lehet köze hozzá? A nyálkahártya megvastagodás is azon az oldalon és azon a részen jött létre ahol az ideg fut (fogorvos mondta). Illetve néha a torkom és a fülem is fáj de az is csak a bal oldalon. Elképzelhető hogy nem a nyelvemmel van gond hanem esetleg a fülemmel illetve a torkommal? Labor készült minden normális volt (vas, cukor, vérsüllyedés stb.) Szájsebészeten azt mondták nem igazán tudnak mit kezdeni a fájdalommal ha tudok enni meg beszélni akkor jó. Én inkább most azon aggódom hogy esetleg máshol lehet a baj mert azt olvastam a lichen oris nem jár fájdalommal. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Ágics Anikó válasza a lichen oris témában

        Tisztelt Kérdező! A lichen orisnak létezik erozív formája is, ami fekélyekkel járhat. A fennmaradó fájdalom a korábbi bölcsességfog-eltávolítás utóhatása is lehet. Ha a torka és füle is rendszeresen fáj, érdemes lenne fül-orr-gégészetre elmennie, hátha rátalálnak a fájdalom okára. A lichenes területet A-vitamin olajjal lehetne kenegetni, naponta kétszer. A nyelvzsibbadáson pedig a recept nélkül kapható Polibé tabletta segíthet (napi 1x1tabletta). A reumatoid arthritise agykontroll hatására javulna, érdemes lenne megpróbálnia! Jobbulást kívánok! Dr. Ágics Anikó


        Kérdés: 2012. április 05., 22:28; Megválaszolva: 2012. április 07., 23:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy évek óta vannak ilyen fehér foltok a nyelvemen, sosem foglalkoztam vele, néha jobban kifehéredik néha elmúlik viszont hátul ahol ilyen “ritkásabb foltok” vannak sosem múlik el,...