• erős fogak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor! Kb. 6 éve fluoridmentes Parodotax fogkrémet használok egy bőrgyógyász javaslatára, mert a szám környékén többször fel-feltűnt egy kis ekcéma. Azt mondta, lehet, hogy a fluorid miatt van, használjak fluorid mentes fogkrémet. Így is tettem. Pár évig alig jött ki újra ez az ekcéma, és egy idő után teljesen megszűnt. Viszont kb. 1 éve elég érzékenyek lettek a fogaim (leginkább a hideg hatására, de olykor a melegére is), és ahogy tüzetesebben megvizsgáltam őket, azt láttam, hogy a metszőfogaim végei áttetszőbbek, így gondolom, hogy a fogzománcom elvékonyodott, és ezért érzékenyek a fogaim. Ráadásul enyhe refluxom is van évek óta. Milyen fogkrémet tud javasolni, ami segít a fogzománc erősítésében, de fluoridmentes? Milyen ételeket javasol, ami segíti a fogzománc védelmét? Milyen vitaminos készítményt tudna ajánlani, hogy a kálciumot tudjam valamennyire pótolni szervezetemben? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Ágics Anikó válasza a fogászat témában

        Kedves Kérdező! A leírtak alapján Önnek a Sensodyne Pronamel fogkrémre és szájvízre lenne szüksége, ami viszont éppen maximális fluoridtartalmú, és kifejezetten saverózió kezelésére ajánlott. Érdemes lenne kipróbálnia! Az ekcémát sok más dolog is okozhatja, alapozó, olcsóbb sminktermékek, hajzselé, esetleg akár rossz fog is. Nem vagyok biztos benne,hogy fluroid-allergiája van, de esetleg egy allergiavizsgálattal érdemes lenne utánanézni. Fluoridmentes fogkrémből a Daburt ajánlom, amit bioboltokban tud beszerezni. A saverózió kezelésére javasolnám,hogy ne mosson fogat közvetlenül savas ételek-italok fogyasztását követően.Lehetőség szerint várjon vele legalább fél órát. A savas italokat gyorsan nyelje le, esetleg igya szívószállal, utána vizzel öblögessen. Válasszon alacsony dörzsölő hatású, nem savas kémhatású, fluoridos fogkrémet (pl.Pronamel). Sok kalciumot tartalmaznak még a tejen, tejtermékeken kívül a halak, főleg a szardínia, lazac. Szintén jó forrása a mák, dió, mandula, egyes zöldségek, például brokkoli, káposzta, cékla. És vannak magas kalciumtartalmú ásványvizek is forgalomban. A felszívódást segíti a D-vitamin, mert a belőle képződő D-hormon szükséges a kalcium felszívódásához, illetve segíti annak beépülésének a csontokba. D vitaminból sok van a tojásban, tejben, tejtermékekben,májban, halolajban. Remélem, válaszom kielégítő volt. Kellemes ünnepeket kívánok! Dr.Ágics Anikó

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 22., 14:28; Megválaszolva: 2011. december 23., 22:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés