• Fogamzásgátló szokatlan mellékhatása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Nemrégiben kezdtem el fogamzásgátló tablettát szedni, Diane35-öt. Az első levélnél a 3. héten egy tabletta kimaradt, a betegtájékoztató alapján így korábban kezdtem az 1 hetes szünetet. Részben azért is írta fel a nőgyógyász a DIane-t, hogy csillapítsa a korábban sokszor meglehetősen erős menstruációt és görcsöket. Azonban a (csonka) 1. levél után soha nem tapasztalt erősségű volt a vérzés, legyengültem és ellehetetlenítette a napjaimat. A nőgyógyász azt mondta a fogamzásgátlónak nincs ilyen hatása, biztos a szedési hiba okozta. A 2. levelet végigszedtem szabályosan, azonban most az előzőhöz hasonlóan kezelhetetlen erősségű a menstruáció. Mitől lehet ez? Más mellékhatását egyelőre nem tapasztaltam a Diane-nak. A nőgyógyászban felmerült az endometriózis gyanúja egy vizsgálat során, valamint a családban nagyszülőig visszamenőleg mindenkinek miómája volt, nem tudom ennek lehet-e köze hozzá egyáltalán. Érdemes lenne gyógyszert váltani? Köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló témában

        Tisztelt Hölgyem! A Diane 35 nem oka a leírt tüneteknek. Viszont valóban okozhat ilyen tüneteket mind a myoma, mind az endometriosis például, így nőgyógyászati vizsgálat, hüvelyi ultrahang, szükség szerint CA-125 marker (az endometriosis kimutatását segítheti) vizsgálat szükséges.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos Itt kérdezhet

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. szeptember 18., 14:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 18:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: