• Fogamzásgátló abbahagyás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot! A következő lenne a problémám. 27 éves pcos nő vagyok. Jövő hónapban lesz egy éve, hogy hál'Istennek megszületett a kislányom. Az lenne a kérdésem, hogy Július óta kaptam a Mercilont (az orvosom azt mondta ez jó lesz a betegségemre), két hónapig szedtem is, de nagyon rossz volt a közérzetem, émelyegtem, szorongtam, rossz lett GGT-m, sokszor van olyan, hogy egymás után többször kell mennem pisilni (nem csak inger, jön is). Nem tudom biztosan, hogy ezek a gyógyszernek köszönhetőek-e, de úgy voltam vele, meglátom mi lesz. Szóval beszedtem mindet, 3-án meg is jött, ahogy kell, csakhogy tegnap megint elkezdtem vérezni. Ez az abbahagyás miatt van, hogy két hét alatt ez a második vérzés? Van valami teendő? És az előzőekben felsorolt dolgaim lehetnek a gyógyszer mellékhatásai, van a hormonok okozhatják? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel Ági

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Ági! A Mercilon a PCOS-re nem tekinthető optimális szernek, olyan fogamzásgátlót kellene szednie, amely gesztagén komponense antiandrogén hatással is bír - ilyenek a IV. generációsak, pl. Yadine, Yasminelle, Volina, Symicia, Jangee, Belara, Dienille. Erős androgén tünetek esetén (amelyekről nem ír) Diane 35, Cypromix, Minerva javasolt. A vérzészavar lehetett a gyógyszer abbahzagyása miatt, de ha ismétlődik, forduljon nőgyógyászhoz. A magasabb GGT-t esetleg okozhatta a fogamzásgátló (ha úgyis abbahagyta a tablettát, kb. 2 hó múlva vérvétellel ezt ellenőrizze). A vizelési panasz oka feltehetőleg hólyaghurut (felfázás), a fogamzásgátlótól független.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos Itt kérdezhet

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. szeptember 16., 10:43; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 18:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: