• Fogamzásgátlás hízás nélkül

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Lenne egy kis gondom és nagyon remélem, hogy tud nekem segíteni. A helyzet az, hogy júniusban (6 hónapos menstruációs szünet után) kiderült, hogy policisztásak a petefészkeim. Erre a doktor Norcolutot írt fel a vérzés meghozására, majd Volina fogamzásgátlót a ciklusom szabályozására. Ettől eddig 2-3 kg körül híztam (másfél hónap alatt), majd most egy újabb vizsgálat során egy erősebb hormontartalmút, a Milligestet írta fel nekem, amiről mindenhol alaphangon 10 kg hízás tapasztalatról számolnak be. Az étrendem alacsony szénhidráttartalmú, nem eszek hozzáadott cukrot, a lisztet szénhidrátcsökkentő keverékkel lágyítom. Heti 4-5-ször sportolok, mégis híztam még a gyenge Volinától is. Tudna nekem valamit javasolni, hogy mit kéne tennem, hogy a lehető legkisebbre minimalizáljam, vagy esetleg teljesen elkerüljem a gyógyszerváltás miatti hízásomat? (Még egy havi van a régiből, utána váltok az erősebbre, amivel még az is a problémám, hogy szacharóz tartalmú. Ez jelenthet gondot? ) Remélve a segítségben várom válaszát! Hálás köszönetem!

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló témában

        Tisztelt Hölgyem! A hízás, vérzészavar és policisztás ovariumkép miatt policisztás ovarium betegség kivizsgálása indokolt nőgyógyászati endokrinológiai szakrendelésen. Ennek során a már elkészült hüvelyi UH mellett alap hormonszintek, androgének, kortizol, 17-hidroxi-progeszteron vizsgálat, terheléses vércukorvizsgálat inzulinvizsgálattal szükséges. A kezelés a leletektől függ, de a diéta, testedzés mellett a cukoranyagcserére ható gyógyszer, antiandrogén hatású fogamzásgátló szer (Cypromix stb. - a Milligest egyébként nem ilyen) szedése lhet indokolt. Utóbbiak csökkentik a hízást is.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos Itt kérdezhet

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. szeptember 15., 17:06; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 12:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: