• Menstruáció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Menstruációm 2 hete késik, csináltam terhességi tesztet már két különbözőt is és negatív lett. Nem szeretnék kisbabát, férjemmel jelenleg megszakításos módon védekezünk és most szeretnék áttérni a hüvelygyűrűre. 2 napja pici barnás folyásom van de csak nagyon kevés egy pici vér is, most nem tudom mikor tegyem fel a gyűrűt? Mitől lehet ez, hogy nem jött meg a menstruációm. Nem volt mostanában ilyen gondom(szülés óta). Nyaralni voltunk külföldön, ez is befolyásolná? Mit tegyek ha nem jön meg rendesen? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a hüvelygyűrű témában

        Tisztelt Hölgyem! A külföldi nyaralás feltehetően nem befolyásolta a vérzés kimaradását. A válasz további részében idemásolom a honlapomon (www.drdelitamas.hu) is olvasható, ide vonatkozó rövid írásomat. ------------------------- A vérzés kimaradása (amenorrhoea) bizonyos esetekben lehet normális, élettani jelenség, úgymint: a pubertás előtt, a terhesség és szoptatás időszakában, továbbá a változókor után, azaz a postmenopausalis időszakban. Emellett számos betegség okozhat primer amenorrhoeát (amikor a vérzések a 16. - mások szerint 18. - életévig egyáltalán nem jelentkeznek) vagy secunder amenorrhoeát (amikor volt már menses, de a pubertás utáni időszakban 3 hónapnál hosszabb ideig nem jelentkezik vérzés). Ennél rövidebb egyszeri vérzéskésés egyébként panaszmentes esetben semmilyen orvosi kivizsgálást nem igényel. Nyilván más a helyzet, ha a vérzés rendszerint csak 2-3 havonta jelentkezik. A primer vagy secunder amenorrhoea oka a hypothalamus-hypophysis-petefészek-méh-hüvely női nemi működést meghatározó hormonális és nemi szervi tengely valamely szintjén fellépő betegség, esetleg az ezen tengely szerveinek működését kórosan befolyásoló más endokrin (hormontermelő) szerv kóros működése lehet. Pusztán példaképpen említve néhány lehetséges amenorrhoeához vezető betegséget: - hypothalamus szintjén: chronicus functionalis hypothalamicus anovulatio pl. stressz, fizikai megterhelés, súlyos betegség, álmatlanság stb. miatt; nutritiós amenorrhoea; álterhesség; Kallmann-syndroma; tumor; stb. - hypophysis szintjén: Laron-syndroma, Sheehan-syndroma, Simmonds-kór, hypophysis adenomák, pl. prolactinoma stb. - petefészek szintjén: gonád dysgenesisek (pl. Turner-, Swyer-syndroma stb.), resistens ovarium syndroma, korai ovarium kimerülés, polycystás ovarium syndroma, hyperthecosis ovarii, hormontermelő petefészek daganatok/cysták - méh és hüvely szintjén: fejlődési rendellenességek (pl. Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndroma, cervix aplasia, hymen atresia stb.), Asherman-syndroma, conglutinatio cervicis uteri, méhnyakat elzáró cervicalis myoma vagy endometrialis polyp, genitalis tbc stb. - endokrin (hormonális) betegségek: hyperprolactinaemia, hypo- és hyperthyreosis, Cushing- és Addison-kór, pancreas dysfunctio, hyperandrogenismus stb. - egyéb okok: postpill amenorrhoea, kemoterápia és sugárterápia utáni amenorrhoea, egyes gyógyszerek okozta amenorrhoea. Az ok kivizsgálása részletes orvosi (nőgyógyászati, endokrinológiai, belgyógyászati stb.) vizsgálatot igényel, melynek része lehet általános és nőgyógyászati fizikális vizsgálat és részletes kórelőzmény-felvétel, labor- (pl. hormon-, vércukor-, inzulin- stb.) vizsgálat, képalkotó vizsgálat (ultrahang, MRI, CT), invazív műtéti jellegű vizsgálatok (hysteroscopia, laparoscopia), szövettani vizsgálat (pl. petefészek biopszia), genetikai vizsgálatok stb. A kezelés a felderített októl függ, az egyes háttérben álló betegségek esetében más és más, ez szintén a fent felsorolt szakemberek irányításával történik.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. szeptember 11., 21:11; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 22:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: