Fogamzásgátlás

Tisztelt doktor Úr/Nő A 23 éves lányomról van szó. A családban a férjemnek illetve az apjának is magas volt mindig a vérnyomása. A lányomnak is az. Reggel 5mg-os Tenoxot, este 5mg-os Caduetet szed. Szeptemberben derült ki h magas a vérnyomása, lázas volt és felment a pulzusa. A legtöbb amit eddig mértek az 160/100 volt. mostanra beállt 140/80 ra. De az eset után elment hogy fogamzásgátlót váltson, hátha ez az oka. Vérképet is vitt, amire az orvos azt mondta hogy jó lenne fogyni egy kicsit mert a trigricelidje is magas egy kicsit éppen a határ fölött. A Melcilon nevezetű tablettát írta fel neki, de ennek a betegtájékoztatójában is benne van hogy a magas vérnyomásosok ne szedjék. Mi lenne hát a teendő, illetve az említett vérnyomáscsökkentők befolyásolják e a fogamzásgátló hatását? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Csuth Ágnes válasza fogamzásgátló témában

Kedves Kérdező!

A fiatalkori magas vérnyomás sokszor szekunder, tehát kiváltó ok áll a háttérben, ezért kivizsgálás szükséges kardiológián. A lánya esetében meggondolandó a tabletta szedése. A teljes kardiovaszkuláris rizikó ismeretében kell nyilatkozni kardiológusnak vagy nőgyógyásznak arról, hogy szedheti-e. Amennyiben szedi, akkor a vérnyomáscsökkentők nem gyengítik a fogamzásgátló hatást.

Kérdés: 2011. március 16., 14:50; Megválaszolva: 2011. március 17., 11:06
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Étrend kiegészítők és...
Fogamzásgátlás használata
Lehetek terhes?
Gyógyszer mellett előbb jött meg
Fogamzásgátlás mellett...