Spirál

Kedves Doktornő! 47. éves vagyok, 2 éve van spirálom.Rendszeres nemiéletet élek.az a gondom, hogy nagyon erős a menszeszem. 6-7 napig tart.befolyásolja a spirál a menszeszt?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza spirál témában

Kedves Kérdező!

Semmi baj nincs, mivel mindenkinek, akinek spirálja van több a vérzése is. Még örülhet neki, hogy csak 6-7 napig tart. Sajnos a spirál már nagyon elavult fogamzásgátlási módszer, helyette a Mirena van, ami sokkal korszerűbb. Ha belegondol, akkor sokkal jobban megéri, még akkor is, ha jóval többe kerül.

A Mirena egy méhen belüli fogamzásgátló, azért nem hívják spirálnak, mert noha a méhbe kell felhelyezni, a hatása a spirálokétól teljesen különbözik. A lényege, hogy egy hormon tartalmú eszközt helyeznek a méh üregébe és ez az anyag fejti ki ott a hatását. A spirálok egy fém részt tartalmaznak (spirális alakban, ezért hívják így) , ami egy steril gyulladást okoz a méh üregében. A fogamzásgátló hatás úgy alakul ki, hogy a megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni a méh üregében, mert a steril gyulladás következtében nincs alkalmas nyálkahártya, ami a petesejtet befogadná. Tehát olyan mintha egy eszköz minden hónapban abortusz végezne rajtunk. Mivel minden esetben a megtermékenyített petesejt beágyazódása válik lehetetlenné. A spirál azonban nem abszolút biztonságos, mivel egyes nőknél és egyes ciklusokban okozhat terhességet, ha éppen a petesejt olyan területre ér a méh nyálkahártyán belül, ahol a spirál nem tudja kifejteni úgy a hatását, és be tud ágyazódni. Ilyenkor létrejön a terhesség. A spirál okozta steril gyulladás is a spirál hátránya. A méh nyálkahártyája igen érzékeny ilyenkor, ezért a menstruációs vérveszteség is jóval több lesz, és mivel egy vezető szál van a nyakcsatornában leeresztve a spiráltól, ennek következtében baktériumok juthatnak fel a méh üregébe, ahol gyulladást okozhatnak. Ezért gyakoribb a kismedencei gyulladás illetve a petefészek vagy méhgyulladás a spirált viselők körében.

A Mirena hormont tartalmaz, ezért hatása teljesen különböző a spiráltól. A hormon lassan szívódik fel és eloszlik a méh üregében, ahol kifejti a hatását. A méh nyálkahártyája elvékonyodik, megváltozik a hám csillószőreinek mozgása és a nyakcsatorna nyáktermelése, ezáltal a terhesség kialakulását úgy gátolja, hogy a hímivarsejt és a petesejt találkozását akadályozza meg és nem elsősorban a megtermékenyített petesejt beágyazódásának gátlásával.

Kérdés: 2008. június 26., 22:59; Megválaszolva: 2008. június 26., 22:59
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló tabletta csere
Fogamzásgátló
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Mi a teendő?