Jobb-e a spirál, mint a gyógyszer?

Tisztelt dr nő/úr. Érdekelne, hogy jobb-e a spirál mint a gyógyszer? Okoz-e valami gondot a spirál sex közben? Milyen mellékhatást okoz a spirál?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csuth Ágnes válasza fogamzásgátló témában

Kedves Kérdező!

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz ("spirál", IUD) olyan eszköz, ami a méh üregébe felhelyezve megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását. Ezt a hatását egyrészt mechanikai úton fejti ki, steril gyulladást létrehozva, izgatva a méh nyálkahártyáját; ugyanakkor az eszköz felszínéről leváló fémionok is segítik a fogamzásgátló hatást. Alkalmazása csökkenti a petevezetők motilitását, vagyis a petesejtet a méh ürege felé terelgető mozgását.

Felhelyezésére menstruáció idején vagy közvetlenül szülés után kerülhet sor, öt évig maradhat a méh üregében.

Létezik olyan spirál, ami folyamatosan hormont bocsát ki, ezáltal a spermiumok bejutását is akadályozza. A spirált csak szült nőknek ajánlják. Az eszköz hatására a havi vérzés mennyisége nőhet, előfordulhat görcsös menstruáció is. Ritkán, de kialakulhat kismedencei gyulladás az alkalmazás során. Amennyiben terhesség jön létre IUD alkalmazása mellett, az többnyire kiviselhető. Növeli a méhen kívüli terhesség kialakulásának kockázatát.

A spirál és a fogamzásgátló tabletta eltérő korosztálynak, eltérő igények esetén javasolható, így nem lehet kimondani, hogy valamelyik jobb vagy rosszabb.

Kérdés: 2011. február 02., 16:40; Megválaszolva: 2011. február 05., 19:37
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló tabletta csere
Fogamzásgátló
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Mi a teendő?