Minerva

Kedves doktor úr! Én már 2008 novembere óta szedek egy fogamzásgátlót, Minervát. Eredetileg a bőrgyógyászom írta fel, mivel eléggé pattanásos volt a bőröm. Ez a "gyógyszer" szépen el is mulasztotta a bőrproblémáim, sőt a korábbi menstruációs görcsök (amelyek még a korábbi fogamzásgátlóm- Yasminelle- mellett is fennálltak) teljesen megszűntek. Lehet híztam 1-2 kilót, de nem hinném, hogy ezt a fogamzásgátló számlájára kellene írni. A lényeg nagyon meg vagyok vele elégedve. De hallottam, hogy a Minervát nem lehet huzamosabb ideig szedni (bár erről se a gyógyszer tájékoztatójában nem olvastam, se a nőgyógyász nem említette, csak internetes topicokban olvastam) . Igaz ez? Továbbá 1 hónapja folyamatosan feszül, fáj a mellem, mint amikor megjön, előtte is szokott ilyen lenni egy héttel (ezt normálisnak veszem, mivel rendszeres) . De most miután elmúlott a menstruációm, akkor se maradt abba a feszülés és a fájdalom. Továbbá az utolsó menstruációm előtti utolsó együttlétet követően, és a menzesz utáni első együttlét után véreztem és fájt a hasam. A vérzés úgy 2 napig állt fenn, nem túl sok, mégis aggodalommal tölt el, mert soha ez előtt ilyen nem fordult még elő se pecsételő vérzés, se semmi, még mikor elkezdtem szedni a "gyógyszert" akkor se. Októberben voltam rákszűrésen. Voltam nőgyógyásznál 1 hete, de különösebb érdeklődést nem mutatott felém az orvos (már bocsánat) , még azt sem kérdezte meg, hogy emlővizsgálatot végeztem-e. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a probléma lehet-e a Minervától, amit már több, mint 2 éve szedek? Lehet, hogy besokallt a szervezetem? Én arra gondoltam várok még 1-2 hónapot és ha a probléma továbbra is fennáll, akkor másik tablettára váltok. Milyen hasonló típusú fogamzásgátlók vannak (mivel gondolom, ha ez bevált, akkor a hasonló is be fog) csak mert annyi rossz tapasztalatot lehet olvasni internetes fórumokon.. Ön mit tanácsolna? Válaszát előre is köszönöm (és elnézést a túl részletes kifejtésért)!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Herman Tünde válasza fogamzásgátló témában

Még egy-két évig nyugodtan szedheti ezt a fg. tablettát, ha meg van vele elégedve, aztán váltson alacsonyabb hormontartalmúra. Mindenképpen keressen fel nőgyógyászt a rendszertelen vérzés kizárására, történjen rákszűrés is a méhszáj rendellenességeinek kizárására.

Dr. Herman Tünde
Dr. Herman Tünde Szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. január 25., 12:28; Megválaszolva: 2011. január 28., 11:10
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló tabletta csere
Fogamzásgátló
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Mi a teendő?