fogamzásgátló szünet?

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy már 3 éve szedem a tablettát (Novynette) , 18 éves korom óta. Hallottam arról, hogy 3 évente ajánlott 2-3 hónapos szünetet tartani. Nem szeretném abbahagyni a tabletta szedését, de ha szükséges (vagy ajánlott) , akkor szünetet tartanék. Ön mit ajánl? Ha szünet nélkül folytathatom, meddig szedhetem még? Előre is köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza fogamzásgátló témában

Kedves Kérdező!

Akkor kell szünetet tartani a fogamzásgátlóval, ha esetleg akár az évenkénti laborvizsgálatokban, akár pedig a rákszűrés leletben akár pedig magának valami panasza alakul ki a fogamzásgátló szedéssel kapcsolatban. Amennyiben semmi panasza nincs a szedésével, akkor nyugodtan szedheti a gyógyzert, ameddig csak akarja vagy ameddig nem akar gyemreket.

Meddig szedhetők: Tévhit, hogy a fogamzásgátlót csak egy-két évig lehet szedni. Természetesen rendszeres orvosi ellenőrzés mellett, amibe beletartozik az évenkénti rákszűrés és a laborvizsgálatok, a gyógyszerek addig szedhetők, ameddig gyermeket nem akarnak. A fogamzásgátló abbahagyása után a gyógyszer önmaga hamar kiürül a szervezetből, ezért is kell naponta szedni, mert egy nap alatt megszűnik a hatás, ha nem pótoljuk a gyógyszert. Tehát közvetlenül a gyermekvállalás előtt abba lehet hagyni a gyógyszer szedését, és természetesen nem kell türelmi időt várni, hanem rögtön lehet próbálkozni. Egyrészt nem biztos, hogy a hölgy partner rögtön az első hónapban teherbe esik, de amennyiben a terhesség létre is jön, biztosan semmilyen hatással nem lesz a születendő gyermekre a fogamzásgátló.


Kérdés: 2008. június 20., 10:49; Megválaszolva: 2008. június 20., 10:49
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló tabletta csere
Fogamzásgátló
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Mi a teendő?