Spirál

Tisztelt Dokornő! Azt szeretném kérdezni hogy milyen védekezési lehetőség van ha még szoptatom a 10 hónapos lányomat? A Cerazett és az óvszer nem vált be viszont a spirált meg nem merem vállalni mert nayon sok rosszat hallottam róla. Van még valamilyen lehetőség?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza mirena spirál témában

Kedves Kérdező!

Ha rendesen szoptat, akkor elvileg van védelem, főleg, ha nincs vérzése. Amennyiben egy jó darabig nem akar gyermeket, tehát több évig, akkor nagyon jó módszert tudok. Ha akar gyermeket, akkor szerintem semmit sem használjon. A Mirena egy méhen belüli fogamzásgátló, azért nem hívják spirálnak, mert noha a méhbe kell felhelyezni, a hatása a spirálokétól teljesen különbözik. A lényege, hogy egy hormon tartalmú eszközt helyeznek a méh üregébe és ez az anyag fejti ki ott a hatását. A spirálok egy fém részt tartalmaznak (spirális alakban, ezért hívják így) , ami egy steril gyulladást okoz a méh üregében. A fogamzásgátló hatás úgy alakul ki, hogy a megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni a méh üregében, mert a steril gyulladás következtében nincs alkalmas nyálkahártya, ami a petesejtet befogadná. Tehát olyan mintha egy eszköz minden hónapban abortusz végezne rajtunk. Mivel minden esetben a megtermékenyített petesejt beágyazódása válik lehetetlenné.

A spirál azonban nem abszolút biztonságos, mivel egyes nőknél és egyes ciklusokban okozhat terhességet, ha éppen a petesejt olyan területre ér a méh nyálkahártyán belül, ahol a spirál nem tudja kifejteni úgy a hatását, és be tud ágyazódni. Ilyenkor létrejön a terhesség. A spirál okozta steril gyulladás is a spirál hátránya. A méh nyálkahártyája igen érzékeny ilyenkor, ezért a menstruációs vérveszteség is jóval több lesz, és mivel egy vezető szál van a nyakcsatornában leeresztve a spiráltól, ennek következtében baktériumok juthatnak fel a méh üregébe, ahol gyulladást okozhatnak. Ezért gyakoribb a kismedencei gyulladás illetve a petefészek vagy méhgyulladás a spirált viselők körében. A Mirena hormont tartalmaz, ezért hatása teljesen különböző a spiráltól. A hormon lassan szívódik fel és eloszlik a méh üregében, ahol kifejti a hatását. A méh nyálkahártyája elvékonyodik, megváltozik a hám csillószőreinek mozgása és a nyakcsatorna nyáktermelése, ezáltal a terhesség kialakulását úgy gátolja, hogy a hímivarsejt és a petesejt találkozását akadályozza meg és nem elsősorban a megtermékenyített petesejt beágyazódásának gátlásával. A gyógyszer mivel több ponton hat, ezért sokkal biztonságosabb a fogamzásgátló, hatása majdnem 100%-os. A hormon összetétele olyan, hogy a szoptatás alatt is lehet alkalmazni, és a gyógyszerből minimális anyag szívódik fel. Mivel a hatása nagyrészt helyi úton történik, így nem terheli az egész szervezetet hormonnal.

Akik a hormon tartalmú készítményeket nem bírják, azok is használhatják a Mirenát, mert a hormon szedés mellékhatásaitól nem kell félni. A készítményt lehet idősebb korban is használni, akár 40 év felett is. A hormon hatása miatt több előnyös tulajdonsága is lesz a készítménynek. Az egyik, hogy jelentősen lecsökken a menstruációs vérveszteség. Ez azt jelenti, hogy a rendes időben jelentkező vérzés jóval kevesebb lesz, sőt akár el is múlhat, ezért kevesebbet kell betétre költeni, kényelmesebb lesz a nők élete, és persze a programokat sem kell a vérzésekhez igazítani, mivel a szokásos havi bajok alig vagy egyáltalán nem befolyásolják a mindennapi tevékenységet. A gyógyszer nem növeli a kismedencei fertőzések gyakoriságát, mert a méhnyák összetételének megváltozása által a nyakcsatorna olyan anyagot fog termelni, amin a baktériumok szinte nem juthatnak keresztül.

A Mirena méhen belüli fogamzásgátló módszer ugyan nem olcsó, mert ára valamivel több, mint 40000Ft, de az előnyei tekintetében mindenképpen jó fogamzásgátlónak számít. Az ára sem olyan drága, ha bármilyen fogamzásgátló tabletta árával hasonlítjuk össze, akkor két év alatt megtéríti az árát, amennyiben pedig az óvszerrel hasonlítjuk össze, akkor a szexuális együttlét gyakorisága tekintetében függ, hogy milyen hamar hozza be az árát. A Mirena 5 évig lehet fenn. A készítményt a menzesz utolsó napjaiban kell felhelyezni, amikor már kisebb a vérzés. A gyógyszer egy pár napon belül már kifejti fogamzásgátló hatását. Az első három hónapban azonban még a méhnyálkahártyára való hatását nem tudja teljesen kifejteni. Ezért az első három hónapban előfordulhat közti vérzés, ami akár olyan is lehet, hogy az egész három hónap alatt barnás pirosas vérzés jelentkezik. Ez igen kellemetlen sokszor, ilyenkor nagyon fontos a páciens megnyugtatása, mert a három hónap letelte után a méhnyálkahártya kellően elvékonyodik, így a gyógyszer teljesen kifejti hatását, és természetesen a menstruációs vérveszteség is lecsökken és megszűnik a barnás közti vérzés is. A gyógyszert 5 év letelte után el kell távolítani a méhből, de mint a spirállal ellentétben, ahol pár hónap türelmi idő szükséges az újabb készítmény felhelyezéséhez, a Mirena fogamzásgátlót az előző levétele után ismét fel lehet helyezni, természetesen csak új készítményt.

A gyógyszer elvileg szült nőknek javasolt. Azoknak, akik szültek és a fogamzásgátló tabletta szedésével nem akarnak bajlódni, illetve egy pár évig biztosan nem kezdenek újabb gyermekvállalásba. Természetesen a Mirena felhelyezését követően, ha bármikor meggondolja magát a páciens és gyermeket szeretne el lehet távolítani a készítményt, és a gyermekvállalásba bele lehet kezdeni, nem szükséges türelmi idő. A születendő gyermekre nem lesz hatással a korábbi Mirena jelenléte. Nemcsak szült nőknek lehet alkalmas a gyógyszer. Olyan esetekben, amikor a fogamzásgátló tabletta szedése ellenjavallt, vagy pedig a páciens nem tudja megszokni a rendszeres tabletta szedést, akkor kellő orvosi ellenőrzés mellett fel lehet helyezni Mirena méhen belüli fogamzásgátlót is a nem kívánt terhesség elleni védelem céljából.

A gyógyszernek nemcsak fogamzásgátló hatása van. Mivel a méhben fejti ki hatását, tehát a méh üregében viszonylag nagy koncentrációban van a hormon. Így egyéb jótékony hatása lesz. A készítmény gátolja a miómák, a jóindulatú méhdaganatok kialakulásának kockázatát, de a kialakult miómák növekedését is megakadályozhatják, illetve méretüket csökkenthetik. A méhnyálkahártya elvékonyodása miatt pedig a változókori vérzés zavarokat akadályozza meg és természetesen a méhtestrák előfordulási arányát is csökkenti.

Kérdés: 2008. június 06., 23:07; Megválaszolva: 2008. június 06., 23:07
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló tabletta csere
Fogamzásgátló
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Mi a teendő?