• Fogamzásgátló váltás és mellékhatások

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/ Úr!

        Én egy 27 éves hölgy vagyok, és azt szeretném tudni, hogy érdemes új fogamzásgátlót kezdeni.Eddig a Meliane nevű gyógyszert szedtem, és bőrproblémák miatt most szeretnék áttérni a Diane35-re, de nem tudom, mikor kezdjem el szedni.Ha elfogy a Meliane, hagyjak 7 nap szünetet és a 8. nap kezdjem az új gyógyszert? Ha igen, akkor az egyből ugyanúgy védettséget ad, mintha a Melianet szedtem volna tovább? Vagy itt is meg kell várni míg elfogy egy levélnyi gyógyszer?

        A másik kérdésem az lenne, hogy lehet-e olyan jellegű mellékhatása egy hüvelykúpnak, amitől zsibbad a lábam? 1 év gyógyszerszünet után elkezdtem ismét szedni a Meliane fogamzásgátlót.3. hónapja szedem, és most felírták nekem a gynoflor nevű hüvelykúpot. Amióta elkezdtem ezt használni azóta zsibbad a jobb lábam térdtől lefelé.6 db kúp volt a dobozban ami 6 napja fogyott el, de a zsibbadás nem múlt el, csak a zsibbadás mértéke csökkent.Lehetséges ez a hüvelykúptól? Vagy a fogamzásgátlótól? Ha most váltok a Diane 35-re akkor ez megszűnik, ha esetleg a fogamzásgátló okozza? Köszönettel:Zsuzsa

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Zsuzsa!

        Nem tudom, mi okozza a lábzsibbadást, de a háziorvosnak érdemes lenne megmutatnia, mert a fogamzásgátló is, és a hüvelykúp is tartalmaz ösztrogént, aminek nagyon ritkán lehet az egész szervezetre hatása. Nem jellemző, de inkább lássa a háziorvos a lábát. Ha a bőre nem kifejezetten androgén túlsúlyos aknés, akkor nem kell egyből a legmagasabb hormontartalmú készítményt választani, meg lehetne próbálni pl. a Yasminellét, ami szintés sokat segíthet a bőrön, de alacsonyabb a hormontartalma, mint a Diane 35-é.

         


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010-03-17 22:00:15; Megválaszolva: 2010. március 17., 22:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: