• Köztivérzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Gracial fogamzásgátló szedése mellett kb. egy éve olykor-olykor  köztivérzést tapasztaltam, általában a ciklusom közepe táján. (Kevés vér, általában csak vizeletürítéskor tapaszttaltam.) Nyár óta gyakrabban tapasztaltam, hogy egy-egy ciklusnál előjön a probléma. Felkerestem nőgyógyászomat, aki a negatív méhnyakrákszűrés után 3 hónapnyi fogamzásgátló mentességet javasolt. Ez alatt a három hónap alatt is volt egyszer egy kevés vérzésem, illetve kialakult egy cisztám is. (Ráadásul pattanásos lett a bőröm, eddig nem volt! Ez is nagyon kellemetlen.) A kihagyásos időszakot követően orvosom a Qlaira fogamzásgátlót írta fel. A cisztáról  - hüvelyi ultrahang nélkül - annyit mondott, hogy ne aggódjak, megszűnt. 

        A problémám viszont nem. A Qlaira 2. havi adagjának kb. közepénél megint vérzésem van, igaz most is csak kevés. 

        A kérdésem, hogy mit tegyek? Forduljak újra orvoshoz, mert más lehet a probléma, vagy várjak türelemmel, mert még nem rendeződött a hormonháztartásom? Ha nem rendezősött, akkor a védettség se biztosított? Párommal - szintén orvosi javallatra - csak az első két hétbén használtam kiegészítő fogamzásgátlásnak óvszert, azóta nem. Kellene?

        Válaszát nagyon köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Hölgyem!

        Attól, hogy a gyógyszer a ciklust nem rendezte tökéletesen, még nem kell a gyógyszer hatása miatt aggódnia, nem csökken. Szerintem még nyugodtan várjon 1-2 ciklust, és mindenképpen ellenőrizni kellene, hogy nincs-e fertőzése, mert pecsételő vérzést gyakran okoz a méhnyak fertőzése, ami viszont nem mindig jelenik meg a rákszűrésen.

        Ha mégse marad el a pecsételés, akkor ismételt gyógyszerváltásra lehet szükség, és a cisztát Uh-al lehetne ellenőrizni a biztonság kedvéért, bár fogamzásgátló mellett ritkábban alakulnak ki. Mindenesetre aggodalomra nincs oka, nincs semmi nagy baj, csak türelemre lesz szükség.

         


        Dr. Farkas Ágnes
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-02-22 19:45:09; Megválaszolva: 2010. február 22., 19:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: