• Fogamzásgátló abbahagyása utáni szünetek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő, Dorktor úr!

        Tanácsot szeretnék kérni, 36 éves vagyok, 18 évig szedtem fogamzásgátlót, amit december 18-án hagytam abba. Az  utóbbi 4-5 évben Yadine-t szedtem, pontos volt a menstruációm, csak a fejem fájt előtte 1-2 nappal. December 18 óta nem volt menstruációm, úgy tudom, ez viszonylag normális ennyi év tabletta szedése után, amig visszaáll a természet rendje.  Viszont volt hetekig tartó hőhullámom, ami egyik napról a másikra, kb 1 hete teljesen elmúlt. Azóta érzékeny a mellbimbóm, sötétebbnek tűnik, és kis mirigyek vannak körülötte. Az arcomon évek óta fehér foltok vannak, amik - amióta nem szedek tablettát - szemmel láthatóan halványadnak. Kicsit pattanásos lettem, de nem vészes, és mintha ez is múlna. Nagyon vizesedik a lábam, kb amióta a mellem érzékeny. Sokat olvastam a tabletta utáni állapotról, hormonzavarról és endokrinológia problémákról, vizsgálatokról, de ez a helyzet annyira új nekem, hogy nem tudom eldönteni, mit tegyek. Védekezésül most Patentex ovál hüvelykúpot használunk, nagyon remélem, hogy megbízható (előírásszerűen használtam mindig), és a jelek nem a terhesség jelei. A fentiek miatt az alábbi kérdéseim vannak: a tünetek lehetnek terhesség tünetei, esetleg hormonzavar, vagy endokrin problémák tűnetei? Amúgy 80 kg vagyok (168 cm) nehezen fogyok, és nagyon erősek a lábaim. Talán ez is fontos lehet, utalhat valamire egy hozzáértőnek. A táplálkozásra nagyon figyelek néhány napja, egyáltalán nem fogyasztok lisztet, kenyeret, tésztát, cukrot, nagyon -nagyon ritkán rizst és burgonyát, mert igyekszem kerülni a gyorsan felszívódó szénhidrátokat. Metabolikus szindrómára utaló jeleim miatt.

        Nagyon köszönöm előre is

        Maluko

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Maluko!

        A helyi védekezési módszer azért közel sem elég biztonságos, érdemes lenne óvszerrel is mellévédekezniük, és talán egy terhességi tesztet érdemes lenne csinálnia. A többi tünet belefér a fogamzásgátló abbahagyását követő időszakban, én azt javaslom, ha 3 hónap alatt nem jön meg  vérzés a gyógyszer abbahagyássát követően, akkor érdemes elmennie nőgyógyászhoz, mert előfordulhat, hogy gyógyszeresen kell meállítani a mensest.

         


        Kérdés: 2010-02-03 22:55:26; Megválaszolva: 2010. február 03., 22:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: