Milyen mellékhatásokkal és gyors kitisztulással lehet számolni közel 10 évi fogamzásgátló szedése esetén?

Jó napot kívánok! 18 évesen kezdtem el szedni a Tri-regol (21+3) fogamzásgátlót, mert komoly menstruációs problémáim (rendszertelen és nagyon erős vérzés)  és jelentős vashiányom is volt. Már több mint 10 éve szedem! A nőgyógyászomat az utóbbi években mindig megkérdezem, hogy nem kellene-e szünetet tartani, váltani, mert félek a mellékhatásaitól és gyereket is szeretnék nemsokára (1-2 éven belül) .

Kérdésem, hogy milyen mellékhatásokkal lehet számolni ennyi év után és mennyi idő alatt tud kitisztulni a szervezetem ahhoz hogy teherbe tudjak esni?

A Tri-regolról való váltást azért sem javasolta eddig az orvosom, mert az akkori problémámat gyorsan megszüntette és a szedésével soha semmilyen problémám nem volt, semmiyen mellékhatást nem éreztem. Aggódom, hogy a viszonylag magas hormontartalma ennyi év után mit eredményezhet, mire számíthatok.

Nagyon várom válaszát és tanácsait! Köszönöm előre is!

Gabriella

Dr. Farkas Ágnes válasza fogamzásgátló témában

Kedves Gabi!

Ha már nem baj ha terhes lesz akkor nyugodtan nem kell szednie a gyógyszert. Hogy mik lehetnek a bajok? Hosszú távú fogamzásgátló következménye, hogy abbahagyja és esetleg nem jön meg a vérzése sokáig, akár hónapokig. De ez nem baj. Írok erről.

Meddig szedhetők:


A fogamzásgátló gyógyszer abbahagyása után, főleg, ha valaki több évig szedi, előfordulhat vérzészavar. Ez általában úgy szokott történni, hogy a gyógyszer abbahagyása után akár több hónapig nem jelentkezik vérzés. Vagy egy normális vérzés után ritkább menzeszek jelentkeznek és sokkal enyhébb vérzések. Ez azért van, mert a fogamzásgátló szedése alatt gátlódnak az agyban a nemi hormonok szabályozásáért felelős hormonok, és amikor az ember abbahagyja a szedést, akkor bizonyos egyéneknél ez a gátlás nehezebben oldódik, és így a vérzés vagy nem következik be, vagy pedig ritkábbá válik. Ez a jelenség nem baj, hiszen nem szükséges miatta orvosi kezelés, és természetesen orvoshoz sem szükséges fordulni, csak ha fél év után sem jön meg a vérzés. Amennyiben a partner gyermeket szeretne, akkor a belső hormon gátlás miatt a terhesség sem jön létre, tehát akkor viszont ennek elősegítésére orvosi kezelés szükséges.Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. augusztus 07., 22:16 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 07., 22:16
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló-szedés
Étrend kiegészítők és...
Fogamzásgátlás használata
Lehetek terhes?
Gyógyszer mellett előbb jött meg