Szedhetek-e fogamzásgátlót?

Tisztelt Doktor Úr!

2006. szeptembere óta Yasminelle fogamzásgátló tablettát szedek. Eddig nem tapasztaltam mellékhatást illetve nem fogytam és nem híztam tőle.
24 éves vagyok, túlsúllyal rendelkezem. 2008. áprilisától magasvérnyomásra Bisoprolol (5 mg) -ból reggel fél tablettát, Tritace (2, 5 mg) -ból este fél tablettát szedek. Ugyanekkor egy hasi ultrahang során a következő nőgyógyászati vonatkozásút írták: "Uterus a kismedence kp. vonalában anteflexioban helyezkedik el, endometriuma keskeny. Az uterus fundusa mellett dorsalisan jobb oldalt, tőle el nem különülő 21 mm átm. solid struktura vizualható. "
Ezután nőgyógyászati ultrahangra is sor került, ott is megállapították azt mint fent írtam, majd két nőgyógyásznál is jártam, egyikőjük határozottam nem javasolta a fogamzásgátló szedését, a másik orvos viszont azt mondta (manuális vizsgálat után illetve a leletek tükrében) , hogy szedhetem a fogamzásgátlót.
Most (2009. június 25.) , egy másik probléma miatt megröntgeneztek, és ezt írták "A méhárnyék és a petefészkek kifejezetten megnagyobbodtak" illetve a manuális nőgyógyászati viszgálat után ezt: "Obes alkat. Rendes nagy antefl. uterus sejthető az obes hasfalon át, szabad környezet." A vizsgáló nőgyógyász, akinél eddig még nem jártam, szintén nem javasolja a fogamzásgátlót.
Kérdésem, mivel nem egyöntetű az orvosok álláspontja: szedhetek-e fogamzásgátlót, vagy nem? Ha nem, miért és milyen másik biztonságos fogamzásgátlási módszert ajánlana Ön, az óvszeren kívül, mert azt csakis abszolút a legvégső esetben szeretném alkalmazni. Még nem szültem, terhességmegszakításom sem volt és a közeljövőben (4-6 év) biztosan nem szeretnék gyereket. Kapcsolatban élek, rendszeres nemi élettel és nem szeretnék havonta azon aggódni, hogy terhes vagyok-e.
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

 

WEBBeteg szakértő válasza fogamzásgátlás témában

Kedves 24 éves!

Most összességében a korábban leírt képlet nincsen ugye? Amennyiben ugyanis semmi baja, akkor nem a nőgyógyász dönti el a fogamzásgátló szedését. Azért mert kis túlsúlya van az sem indok arra, hogy ne szedjen gyógyszert. A lényeg, hogy magának kell eldönteni. Amennyiben fogamzásgátlásra szüksége van akkor nyugodtan szedjen gyógyszert. Önmagában a kis túlsúly és a magasabb vérnyomás még nem gond. Erre való a Yasminelle fogamzásgátló, ami mellett nem fog hízni és persze a vérnyomása sem megy fel.Üdvözlettel: Dr. Zsirai László nőgyógyász

WEBBeteg szakértő
Dr. Zsirai László nőgyógyász
Kérdés: 2009. június 29., 22:27 ;Megválaszolva: 2009. június 29., 22:27
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló tabletta...
Fogamzásgátló
NuvaRing első használat
Fogamzásgátlás
Fogamzásgátlás