Menstruáció?

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

20 éves lány vagyok, több, mint egy éve szedek fogamzásgátló tablettát, először a Yasminelle-el próbálkoztam (8 hónapig) , eleinte bevált, de erős hangulatingadozásaim lettek, ingerlékenyebb és érzékeny lettem, ami már nem csak a környezetemet, de engem is bosszantott. Ezért gyógyszert váltottam, a nőgyógyászom a Belarát javasolta - hozzáteszem egyik gyógyszerválasztást sem támasztotta alá vérvétel vagy akármilyen más vizsgálat. Már a Yasminelle-nél is jelentkeztek közti vérzések 1-2 alkalommal, de most a Belaránál kicsit más a helyzet.

3 hónapja a menstruációm előtt 5-6 nappal pecsételő vérzés jelentkezett ami a menstruációig tartott, és jelentősen lecsökentette a mennyiségétés idejét, ami abban a hónapban kb 3 napot, majd az azt követőben 1 napot jelentett.

Ezután felkerestem a nőgyógyászomat, annyit kérdezett, hogy ez az egész nem több-e 6-7 napnál, pedig nekem épp ez volt az aggodalmam, hogy 1 napig "menstruálok". Úgyhogy azt mondta, hogy ne foglalkozzak vele, bár őszintén elmondom, hogy legalább azt vártam, hogy egy másik tabletta javaslata megfordul a fejében (mondjuk nyilván nem cserélgethetjük kedvünkre) , de erről szó sem volt.

Ezt követően rendszerint menstruáltam ami 4-5 napot jelent, éreztem, hogy minden rendben. A mostani ciklusomban azonban menstruáció helyett csak barna váladék jelentkezett, kis túlzással 2 napon keresztül, vérnek szinte egy csepp nyoma sem volt, és nem is előzte eg semmilyen pecsételő vérzés. Már 3-4 nap eltelt azóta, úgyhogy nyilván meg sem fog jönni rendesen.

Megfordult a fejemben, hogy terhes vagyok, de mivel rendszeresen szedem a tablettát minden nap ugyanabban az időpontban, és még egyszer sem fordult elő, hogy elfelejtettem volna bevenni, így kevés esélyt látok erre.

Úgy gondolom, hogy az esetleges stressz és aggodalmak jelentős befolyásoló tényezők a menstruációmat illetően, így ez esetben is lehetne ez a magyarázat (mivel épp a vizsgaidőszak végén járok) .

Mégis ezt nem érzem kielégítőnek, így kérem adjon felvilágosítást!

Nem látom értelmét a nőgyógyászomhoz fordulni, mert úgy gondolom, nem veszi komolyan ezt a dolgot.

Kérem oszlassa el a kételyeimet!

Válaszát előre is köszönöm:

Dóri.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza fogamzásgátló témában

Kedves Dóri!

Higgye el, nincsen semmi baj, csak egy dolog maradt ki az életéből, mégpedig az, hogy valaki elmondja, mit lehet várni a fogamzásgátló tabletta szedése alatt.

Nem meglepő, és valóban a gyógyszer hatása, hogy a menses mennyisége kevesebb (ezért csak barnás) , hiszen gátoljuk a normál menstruációs ciklust, így a méh nyálkahártyája sem épül fel úgy, ezáltal kevesebb lesz a vérveszteség is. Ezért szokták adni a gyógyszert annak a tininek is, akinek bő, görcsös mensese van, mert csökkenti a panaszokat is.

Teljesen normális az is, hogy időnként a stressz hatására csökken a vérzés, picit változik a jellege, nem kell aggódni emiatt sem.

Tehát amit Ön mellékhatásként él meg, ez tulajdonképpen a tabletta normál hatása. Nem várhatjuk egy megvonásos vérzés olyan lesz, mint a saját hormontermelés hatására felépülő nyálkahártya lelökődése.

Gyógyszerváltás akkor merül fel, ha a barnás pecsételés sokáig tart, hiszen az nem jó, hogy valaki sokáig vérzik. A kevésnek pedig örülni kell, most ez jó. Remélem sikerül megnyugodnia...

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. június 16., 11:48; Megválaszolva: 2009. június 16., 11:48
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Mi a teendő?
Fogamzásgátlás
Hüvelyi folyás
Terhesség?