• Fogamzásgátló tabletta mellékhatás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Változásokat vettem észre az utóbbi egy évben a szervezetemben, és nem tudom nem-e a fogamzásgátló okozza őket. Bár figyelek az étkezésemre (rengeteg zöldséget eszek, és gyümölcsöt is sűrűn) és a testmozgásra (néptáncolok, heti több mint 10 óra edzésünk van) mégis 15 kilót híztam fél év alatt. Folyton fázok, hidegek és rengeteget zsibbadnak a végtagjaim, gugolni csak másodperceket tudok. Sokszor erős szívdobogás tör rám, amitől meg is szédülök. A legzavaróbb viszont, hogy nem tudom jól megemészteni a zsírosabb, olajasabb ételeket. Felpuffadok tőlük és szinte azonnal kiüríti őket a szervezetem. Nagyon furcsa, mert mindig erős gyomrom volt. Lassan három éve szedek milligestet, előtte yasminelle-t szedtem. Nem voltam még vérvételem a fogamzásgátló szedésével kapcsolatban. Az orvosom azt mondta, hogy nem kell szünetet tartani a gyógyszerrel, mégis valahogy az az érzésem hogy át kéne váltanom más fogamzásgátlási módszerre. A hüvelygyűrűre gondoltam első körben. Hozzá kell tennem, hogy dohányzok, amit tudom, hogy nem kéne fogamzásgátló mellett. Naponta max 5-6 szálat szívok és egyenlőre nem tervezek leszokni. A hetekben keresem fel a nőgyógyászomat, és szeretnék addig döntésre jutni, hogy mire váltsak. Kérem segítsen ebben!  Megkérdezném még hogy milyen vizsgálatokat kellene elvégeztetnem fogamzásgátló szedése mellett, hogy tudjam minden rendben van.

        Előre is köszönöm!

        Mimi

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Kedves Mimi!


        Nem valószínű, hogy a fogamzásgátló okozza ezeket a komplex tüneteket. Azt tudnia kell, hogy a hüvelygyűrű is hormontartalmú módszer, és a májat azért nem kerüli ki, mert nem a felszívódáshoz kell, hanem a lebontáshoz, ami ugyanott történik.
        A fogamzásgátló szedéséhez a májfunkciót, és a Leiden mutációt (ami fokozott hajlamot jelent a trombózisra) kell ellenőrizni.
        Az ön tüneteit többféle probléma is okozhatja, szerintem forduljon háziorvosához, aki a kivizsgálást elindíthatja, és szükség esetén elküldi belgyógyászatra is.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        Dr. Farkas Ágnes
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-19 09:28:55; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 12:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: