• Fogigátló szedése???

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! 32 éves nő vagyok. Az a kérdésem, hogy akinek korábban dysgerminoma ovarii betegsége volt, szedhet-e 14 évvel később, gyógyultan fogamzásgátló tablettát. A betegséget ugyanis úgy vettem észre 1994-ben, hogy mivel nem jelentkezett magától a menzeszem, a vizsgálatok után Rigevidont írt fel a nőgyógyászom. 4 hónap szedés után (addig volt rendben menzeszem 4 hónapig) mivel a hasam megnőtt és fájdalmaim voltak, ultrahang vizsgálattal kiderült hogy a bal oldali p.fészkemen dysgerminoma volt. Eltávolították a p.fészkemet, a jobb oldali megmaradt.Ezután kemo majd sugár következett. Hála istennek azóta gyógyultnak nyilvánítottak, semmiféle gyógyszert nem szedek, hormonpótlásom sincsen. Az FSH-m magas, de klimaxos tüneteim nnincsenek. Most voltam pár hete hüvelyi uh-n és vérvételen, mindent rendben találtak. A nőgy. orvos azt mondta ha akarom hogy legyen menzeszem nincsen akadálya fogamzásgátló szedésének. Én is a szedés mellett lennék. Ön szerint ez mehetne? Attól félek, hogy mivel ez a tumor anno a fogamzásgátló szedésekor jött elő, nehogy ismét jelentkezzen a betegség. Bár olvastam, hogy a dysgerminoma gyorsan nő, tehát azért ez már kiújult volna az elmúlt 14 év során? Segítő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Veronika

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Kedves Veronika!

        Negatív nőgyógyászati leletek esetén a fogamzásgátló szedése az Ön esetében nem ellenjavallt. Annál is inkább, mivel a fogamzásgátló a petefészek működését átmenetileg gátolja, így a daganat kialakulásának is kisebb lehet az esélye.

        Tisztelettel

        Dr Lukács János nőgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-05-19 22:27:44; Megválaszolva: 2011. július 29., 07:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: