Hirdetés
      • Három kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi lelet és kórelőzmény birtokában három kérdésem lenne: 1) Javasolna-e Ön valamiféle hormonkezelést, vagy egyéb nőgyógyászati gyógyszeres kezelést a továbbra is fennálló köztes vérzések megszüntetése érdekében? (40 éves vagyok. A szövetmintavételt megelőző három hónapban semmilyen fogamzásgátló gyógyszert nem szedtem, előtte pedig kb. egy évig Yadine-t. A hormonok: prolactin: 13,4; luteinizáló hormon: 4,4; follikulus stimul. horm.: 7,4; progesteron: 4,2; ösztradiol: 97,0; testosteron: 1,14; dehidroepiandost. szulf.: 112,9) 2) Lehetséges-e, hogy a menstruációs ciklust kísérő, számomra már nem tolerálható mértékű hangulati (depresszív, szorongásos) hullámzások, ill. a 3-5 napos fejfájások a hormonrendszer nem megfelelő működése miatt alakultak ki? (Alátámasztja ezt a gondolatot az alábbi lelet, ill. a hormonszint eredmény?) S ha igen, ajánlottabb-e erre a hormonális kezelés, mint a pszichés gyógyszerek? 3) Nagy-e az esélye a hyperplasiás folyamat miatt, hogy a jövőben újra kialakul a rákos elváltozás? S ha igen, lehet-e megelőzésképp valamit tenni? • vizsgálati anyag: cervix+corpus kaparék • klinikai diagnózis: Metrop. haem. • előző patol. vizsg.: 2001. Conisatio (carcinoma in situ szövettani eredménnyel) Mikroszkópos leírás: Teljes beágyazás, részletes feldolgozás, sorozatmetszetekkel. Mind a cervicalis, mind a corpus fractioban méhnyálkahártya gócokban desintegrált részleteiben secretios átalakulást mutató mirigyállomány van. Glandularis és stromalis letörés jelei helyenként szintén látszanak. A mirigyek torlódása, szerkezeti jellegzetességei és a mirigyhám pseudostratificatioja szintén megfigyelhető volt. Patolog. vélemény: Glandularis és stromalis letörés mérsékelt jelei a secretios átalakulást mutató méhnyálkahártyában. Mindamellett a mirigyhám cytomorfológiája, valamint a mirigyek torlódása és szerkezeti jellegzetességei felvetik hyperplasiás kórfolyamat lehetőségét is a vérzészavar hátterében. Megjegyzés: Atypia, malignitás jelét nem látni. Válaszát tisztelettel megköszönve: L. Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a menstruáció témában

        Kedves Katalin!

        Az orvos azért van, hogy komplxen kezelje az embert. Tehát meghallgatja a panszát és megbeszéli a vizsgálati eredményeke és azalapján dönt a kezelésről. Én tudok magának tanácsot adni a vérzészavarra, meg persze arra, hogyan lehetne megelőzni a méhnyálkahártya problémákat, hogy ne kelljen kikaparni. De nem tudom, hogy a maga hőhullámai mennyire erősek, mivel lehet hogy azokkal is kellene fogalalkozni. Tehát én azt javaslom, hogy menjen el egy nőgyógyászhoz, akivel megbeszéli a dolgokat, mert személyesen és interaktívan sokkal hamarabb lehet dönetni olyan dologról, ami magának igencsk meghatározó.

        Ettől függeltneül írok a Mirneáról, de mondom, ha velem találkozna, lehet, hogy nem ezt javasolnám. Mivel én is orvos vagyok, aki komplexen próbálja meg a pácienst felmérni!

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László


        A Mirena egy méhen belüli fogamzásgátló, azért nem hívják spirálnak, mert noha a méhbe kell felhelyezni, a hatása a spirálokétól teljesen különbözik. A lényege, hogy egy hormon tartalmú eszközt helyeznek a méh üregébe és ez az anyag fejti ki ott a hatását. A spirálok egy fém részt tartalmaznak (spirális alakban, ezért hívják így), ami egy steril gyulladást okoz a méh üregében. A fogamzásgátló hatás úgy alakul ki, hogy a megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni a méh üregében, mert a steril gyulladás következtében nincs alkalmas nyálkahártya, ami a petesejtet befogadná. Tehát olyan mintha egy eszköz minden hónapban abortusz végezne rajtunk, mivel minden esetben a megtermékenyített petesejt beágyazódása válik lehetetlenné. A spirál azonban nem abszolút biztonságos, mivel egyes nőknél és egyes ciklusokban okozhat terhességet, ha éppen a petesejt olyan területre ér a méh nyálkahártyán belül, ahol a spirál nem tudja kifejteni úgy a hatását, és be tud ágyazódni. Ilyenkor létrejön a terhesség. A spirál okozta steril gyulladás is a spirál hátránya. A méh nyálkahártyája igen érzékeny ilyenkor, ezért a menstruációs vérveszteség is jóval több lesz, és mivel egy vezető szál van a nyakcsatornában leeresztve a spiráltól, ennek következtében baktériumok juthatnak fel a méh üregébe, ahol gyulladást okozhatnak. Ezért gyakoribb a kismedencei gyulladás illetve a petefészek vagy méhgyulladás a spirált viselők körében. Ezek a gyulladások sokszor olyan súlyosak lehetnek, hogy későbbiekben hosszú korházi befekvés, több hetes antibiotikus kezelés, sőt akár hasi műtét (méh és függelék eltávolítás) is szükséges. A Mirena hormont tartalmaz, ezért hatása teljesen különböző a spiráltól. A hormon lassan szívódik fel és eloszlik a méh üregében, ahol kifejti a hatását. A méh nyálkahártyája elvékonyodik, megváltozik a hám csillószőreinek mozgása és a nyakcsatorna nyáktermelése, ezáltal a terhesség kialakulását úgy gátolja, hogy a hímivarsejt és a petesejt találkozását akadályozza meg, tehát gyakorlatilag hasonlóan, mint a fogamzásgátló tabletták. A gyógyszer mivel több ponton hat, ezért sokkal biztonságosabb fogamzásgátló, hatása majdnem 100%-os. A hormon összetétele olyan, hogy a szoptatás alatt is lehet alkalmazni, és mivel a gyógyszerből minimális anyag szívódik fel, ezért a szervezetet nem terheli hormonnal, csak ott hat a hormon, ahol kell. Akik a hormon tartalmú készítményeket nem bírják, azok is használhatják a Mirenát, mert a hormonszedés mellékhatásaitól nem kell félni. A készítményt lehet idősebb korban is használni, akár 40 év felett is. A hormon hatása miatt több előnyös tulajdonsága is lesz a készítménynek. Az egyik, hogy jelentősen lecsökken a menstruációs vérveszteség. Ez azt jelenti, hogy a rendes időben jelentkező vérzés jóval kevesebb lesz, sőt akár el is múlhat, ezért kevesebbet kell betétre költeni, kényelmesebb lesz a nők élete, és persze a programokat (nyaralás stb.) sem kell a vérzésekhez igazítani, mivel a szokásos havi bajok alig vagy egyáltalán nem befolyásolják a mindennapi tevékenységet. A gyógyszer nem növeli a kismedencei fertőzések gyakoriságát, mert a méhnyák összetételének megváltozása által a nyakcsatorna olyan anyagot fog termelni, amin a baktériumok szinte nem juthatnak keresztül. A Mirena méhen belüli fogamzásgátló módszer ugyan nem olcsó, mert ára valamivel több, mint 40000Ft, de az előnyei tekintetében mindenképpen jó fogamzásgátlónak számít. Az ára sem olyan magas, ha bármilyen fogamzásgátló tabletta árával hasonlítjuk össze, akkor két év alatt megtéríti az árát, amennyiben pedig az óvszerrel hasonlítjuk össze, akkor a szexuális együttlét gyakorisága tekintetében függ, hogy milyen hamar hozza be az árát. Összességében a fogamzásgátlásra naponta elköltött összeg 20Ft körül lesz. A Mirena 5 évig lehet fenn. A készítményt a menzesz utolsó napjaiban kell felhelyezni, amikor már kisebb a vérzés. A gyógyszer egy pár napon belül már kifejti fogamzásgátló hatását. Az első három hónapban azonban még a méhnyálkahártyára való hatását nem tudja teljesen kifejteni. Ezért az első három hónapban előfordulhat köztivérzés, ami akár olyan is lehet, hogy az egész három hónap alatt barnás pirosas vérzés jelentkezik. Ez igen kellemetlen sokszor, ilyenkor nagyon fontos a páciens megnyugtatása. Három hónap letelte után a méhnyálkahártya kellően elvékonyodik, így a gyógyszer teljesen kifejti hatását, és természetesen a menstruációs vérveszteség is lecsökken és megszűnik a barnás közti vérzés is. A gyógyszert 5 év letelte után el kell távolítani a méhből, de mint a spirállal ellentétben, ahol pár hónap türelmi idő szükséges az újabb készítmény felhelyezéséhez, a Mirena fogamzásgátlót az előző levétele után ismét fel lehet helyezni, természetesen csak új készítményt. A gyógyszer elvileg szült nőknek javasolt. Azoknak, akik szültek és a fogamzásgátló tabletta szedésével nem akarnak bajlódni, illetve egy pár évig biztosan nem kezdenek újabb gyermekvállalásba. Természetesen a Mirnea felhelyezését követően, ha bármikor meggondolja magát a páciens és gyermeket szeretne el lehet távolítani a készítményt, és a gyermekvállalásba bele lehet kezdeni, nem szükséges türelmi idő. A születendő gyermekre nem lesz hatással a korábban Mirena jelenléte. Nemcsak szült nőknek lehet alkalmas a gyógyszer. Olyan esetekben, amikor a fogamzásgátló tabletta szedése ellenjavallt, vagy pedig a páciens nem tudja megszokni a rendszeres tabletta szedést, akkor kellő orvosi ellenőrzés mellett fel lehet helyezni Mirena méhen belüli fogamzásgátlót is a nem kívánt terhesség elleni védelem céljából. A gyógyszernek nemcsak fogamzásgátló hatása van. Mivel a méhben fejti ki hatását, tehát a méh üregében viszonylag nagy koncentrációban van a hormon, így egyéb jótékony hatása is lesz. A készítmény gátolja a miómák, a jóindulatú méhdaganatok kialakulásának kockázatát, de a kialakult miómák növekedését is megakadályozhatják, illetve méretüket csökkenthetik. A méhnyálkahártya elvékonyodása miatt pedig a változókori vérzés zavarokat akadályozza meg és természetesen a méhtestrák előfordulási arányát is csökkenti. A Mirena ma már javasolt a változókori vérzészavarok gyógyítására is, mivel ezen vérzészavarok kezelésére csak olyan készítmények állnak a rendelkezésre, amik egyes nőkben hízást okozhatnak. Mivel a Mirenának semmilyen testsúlynövelő hatása nincsen (csak helyileg hat a hormon), ezért a változókori problémák kezelésére kifejezetten javasolt. Mivel azonban csak helyileg hat, ezért a változókorral együtt járó hőhullámokat és ingerlékenységet nem csökkenti. Összességében a Mirena használatával jelentősen lehet csökkenteni az esélyt a vérzészavarok okozta hasi vagy hüvelyi méheltávolításoknak.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-12-04 15:07:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 12:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés