• Fogamzásgátló tabletta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktor Úr!

        Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 17-20 éves korom között Lyndinette 20-as fogamzásgátló tablettát szedtem (jelenleg 23 éves vagyok) és azért hagytam abba, mert elkezdtek zsibbadni a végtagjaim.

        Édesanyám se szedhet fogamzásgátló tablettát az érrendszere miatt, nővéremnek 21 éves korában az agyába vezető nyaki ütőere elzáródott, fél oldala lebénult, újra meg kellett tanulni a járni, beszélni...bár szerencsére hamar felépült, de éveken keresztül vérhigítót kellett szedni....és eltiltották a fogamzásgátlótól, bár őt nem vizsgálták meg mielőtt kiírták neki a magas hormontartalmú gyógyszert.

        Ráadásul édesapám cukorbeteg, így az én esetemben egyből küldtek vérvizsgálatra, de minden eredményem negatív lett, gyógyszer szedése közben se tapasztaltam semmi más mellékhatást, csak a 2,5 év után jelentkező zsibbadásokat...bár ezek eddig is voltak, csak ritkábban.

        A kérdésem a következő lenne...vajon mennyi az esélye, h bármilyen problámám lesz, ha megint elkezdeném a tabletta szedését (persze újabb vérvizsgálat után)?

        (Úgy hallottam a lindynette 20-nak elég kevés a hormontartalma, így talán kisebb a betegségre való kockázat....)

        Előre is köszönöm a válaszát!

        Üdvözlettel,

        Kata

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Kedves Kata!


        A fogamzásgátlót akkor nem szedheti, ha Önnek is van fokozott trombózisra való hajlama. Ezt nem tudom, vizsgálták-e, de ez lenne a legfontosabb. Ezt a vérvételt ha egyszer megcsinálták, akkor többet nem kell ismételni, mert ez nem változik. A zsibbadást nem tudom mivel magyarázni, de talán érdemes lenne másik készítményt kipróbálnia, több alacsony hormontartalmú szer is van. Tehát orvosi vizsgálatra van szükség, ki kell deríteni, volt-e trombózisra való hajlam vizsgálva, annak mi az eredménye, és csak ezután szedhető fogamzásgátló, a megfelelő készítményt az orvosával válassza ki.



        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-02-05 18:17:36; Megválaszolva: 2011. szeptember 01., 08:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés