• Tabletta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 24 éves vagyok és 4 éve szedem a lyndinett 20 nevű fogamzásgátlót. Soha nem felejtettem el bevenni és mindig pontosan szedem. Emellett kerülöm más gyógyszerek használatát. A bizalmam mégis megrendült a tablettában. Már rengeteg oldalt elolvastam a működési mechanizmusáról és mindenhol az egyik legbiztosabb módszerként emlegetik. Ám a környezetemben több baba is született tabletta mellett (bár azt nem tudhatom, hogy beszedték-e rendesen a gyógyszert). Emiatt azonban elfog a rettegés, amikor a párommal együtt vagyunk, hogy mi van, ha engem mégsem véd meg a terhességtől. Állandóan rohanok tesztet venni, hogy láthassam, hogy nem történt baj. Volt már olyan páciense, aki önhibáján kívül lett terhes? Tényleg rábízhatom magam a tablettára? (persze előírás szerinti szedés mellett)Befolyásolja a felszívódást, ha étkezéssel együtt vagy utána történik a bevétel? És olvastam, hogy a magas mennyiségű c vitamin is csökkenti a hatását; akkor a túlzott gyümölcsfogyasztás is? Félek, hogy az állandó aggódásom tönkreteszi a kapcsolatomat, de egy terhesség az egész életemet tenné tönkre. Kérem nyugtasson meg. Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Hölgyem!
         
        Nyugodjon meg, ha rendszeresen szedi a tablettát az előírásnak megfelelően, akkor nem fog teherbe esni. Nagyon ritka, hogy valaki a tabletta mellett esik teherbe. Általában valóban a fő ok az, hogy pl. kihagytak egy szemet. A sok gyümölcs evése nem befolyásolja a tabletta hatását, ne aggódjon.
        Úgy gondolom, valami más ok lehet a háttérben, ami magyarázatot adhat a túlzott aggodalmára. Miért retteg ennyire egy terhességtől? Feltételezem tartós, stabil párkapcsolatban él, hiszen tablettát szed, ami nagyfokú bizalmat mutat a partner iránt. Mindkét részről. Valóban sokszor nem ideálisak a körülmények a gyermekvállalásra, de be kell ismernünk, ideális körülmények valójában nincsenenk is. Nem láthatok bele az életébe, de úgy gondolom, ha a párkapcsolatát félti, érdemes lenne felkeresnie egy jó pszichológust, aki segít megtalálni és kezelni a félelme okát.
        Mielőbbi nyugalmat kívánok!
         

        Dr. Farkas Ágnes

         

        Kedves Kérdező!

        Tabletta hiba nincs, csak a szedés elfelejtése, 1000mg Cvitamin hosszabb ideig szedése utáni hirtelen abbahagyás, drogok, antibiotikumok bizonytalanná teszik a védelmet.Nyugodjon meg.

        Üdvözlettel: Dr. Nyitray Gábor 



           
         
         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-09-07 19:07:09; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 09:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés