• Tartsak-e szünetet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Több éve szedek fogamzásgátlót, most a Belarát. A barátnőim mondták, hogy bizonyos időközönként szünetet kell tartani, de nagyon sok fórumban azt olvastam, hogy a mai fogamzásgátlók már nem nagy hormontartalmúak, ezért felesleges. Mit tegyek? Nekem akarok bajt magamnak. Várom válaszát! Köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Kedves Hölgyem!

        Pontosan vajon hány éve szedi a fogamzásgátlót? Ha kb. 2-3 éve, akkor nincs szükség semmilyen változtatásra. Valóban igaz az, hogy a mai tablettákban már nincs túl nagy adag hormon, de természetesen ez egy mesterséges megoldás, amivel beavatkozunk a szervezetünk önálló működésébe. Vannak olyan kutatások, hogy kb. 8 év tablettaszedés a "határ", ami elteltével fokozódhat pl. a rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága.

        Ha van rá lehetősége 4-5 év elteltével beiktathat gyógyszerszünetet, amikor az is ki fog derülni, hogy mennyire tud helyreállni a hormonrendszer működése, lesz-e rendszeres menstruáció, és peteérés. Ha emellett dönt, kérje ki kezelőorvosa véleményét, és közösen határozzanak az időpontról. Ha esetleg elmaradt az a vizsgálat, ami kimutatja, hogy van-e fokozott trombóziskészség (APC-rezisztencia), akkor azt pótolni kell.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-09-04 22:56:30; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 08:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: