• Szoptatás, fogamzásgátlás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2 éves kislányom reggekés este még szopizik, amit nem szeretnék abbahagyni még. Az a kérdésem, hogy miért nem javasolt ösztrogén tartalmű fogamzásgátló szert használni. Szedtem progeszteron tartalmú gyógyszert, de nem éreztem jól magam a vérzés hiánya miatt. Olvastam a Nuvaring hüvelygyűrűről, még kb egy évig védekeznénk és utánna még egy babát szeretnénk. Mi az Ön véleménye? Köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátlás témában

        Kedves Kérdező!

        Valamit valamiért. Rém egyszerű a válasz, mert szoptatni akar. Mivel ha ösztrogént is kap, akkor elapad a teje. Én semmiképpen nem javaslom a progeszteron fogamzásgátlót sem, mert szerintem a gyerekének semmi szüksége arra a hormonra, mivel átjut az anyatejbe. Szerintem azt gondolja, hogy jót csinált eddig a szoptatással, de lehet, hogy nem, mert gyógyszert szedett. Ez persze nem biztos, de sohasem lehet tudni. Szóval szerintem lassan abba kéne hagyni a szoptatást, vagy pedig Mirenát feltetetni.

        A Mirena egy méhen belüli fogamzásgátló, azért nem hívják spirálnak, mert noha a méhbe kell felhelyezni, a hatása a spirálokétól teljesen különbözik. A lényege, hogy egy hormon tartalmú eszközt helyeznek a méh üregébe és ez az anyag fejti ki ott a hatását.  A Mirena hormont tartalmaz, ezért hatása teljesen különböző a spiráltól. A hormon lassan szívódik fel és eloszlik a méh üregében, ahol kifejti a hatását. A méh nyálkahártyája elvékonyodik, megváltozik a hám csillószőreinek mozgása és a nyakcsatorna nyáktermelése, ezáltal a terhesség kialakulását úgy gátolja, hogy a hímivarsejt és a petesejt találkozását akadályozza meg és nem elsősorban a megtermékenyített petesejt beágyazódásának gátlásával. A gyógyszer mivel több ponton hat, ezért sokkal biztonságosabb a fogamzásgátló, hatása majdnem 100%-os. A hormon összetétele olyan, hogy a szoptatás alatt is lehet alkalmazni, és mivel a gyógyszerből minimális anyag szívódik fel. Mivel a hatása nagyrészt helyi úton történik, így nem terheli az egész szervezet hormonnal. Akik a hormon tartalmú készítményeket nem bírják, azok is használhatják a Mirenát, mert a hormon szedés mellékhatásaitól nem kell félni.

        Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-22 21:51:49; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 11:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés