• Fogamzásgátló

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeptember 7.-én kezdődőtt az előző menszeszem bár pecsételéssel általában erős vérzéssel kezdődik. 2 nap elkezdtem szedni (életembenelőször) a Lindynette fogamzásgátló tablettámat. 15:01-re ütemeztem a tabletta bevételét de előfordult hogy később vettem be.:( Hány óra eltéréssel lehet bevenni? Szeptember 18.-án sajnos hánytam és ment a hasam 3 óra telt el a tabletta bevétele után hogy először hánytam. Elolvastam a betegtájékoztatót azt írták hogy vegyek be még egy tablettát sajnos 3,5 óra múlva ismét hánytam,ment a hasam... Mennyire maradhatot a szervezetembe a tabletta? 23.-án együtt voltam a párommal és az alkalmazásom szerint akkor ovuláltam és nem voltam biztos a védettségembe ezért vettem be egy esemény utáni tablettát. Sajnos a nőgyógyászomhoz csak 1 hónap múlva kaptam csak időpontot ezért fordulok Önökhöz. A 24.-ei keddi tablettám 18.-án amikor hánytam akkor vettem be. 24.-e óta a következő napi tablettámat vettem be. Ma pénteken vettem be az utolsó tablettámat (szombatit). Ez mennyire van rendben így? Mennyire lehetek most védett? A következő adagot 6 nap múlva elkezdhetem?Ha nem jól szedtem eddig akkor mennyi idő mire nem kell használnom egyéb fogamzásgátló eszközöt a párommal? Köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel: K. Judit

        Dr. Pétervári László válasza a Fogamzásgátlás témában

        A fogamzásgátló szedését a menstruáció első napján tanácsos elkezdeni,akkor már az első hónapban védettséget biztosít.Megengedett a 2-5. napon való szedéskezdet is, ez esetben a fogamzásgátló szedésének első hét napján nem hormonális kiegészítő fogamzásgátlás (óvszer, vagy pesszárium, és spermicid) alkalmazása javasolt.A fogamzásgátló tablettát lehetőleg ugyanabban az időben érdemes szedni, Ha a tabletta bevételét követően, 3-4 órán belül hányás vagy hasmenés lép fel, a tabletta felszívódása nem tökéletes. Ilyen esetben az elfelejtett tablettákra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni. A hányás vagy hasmenés ideje alatt és az elkövetkező 7 napos időszakban nemi együttlét esetén alkalmazzon más fogamzásgátló eljárást (pl.: óvszer). 12 órán túl a készítmény hatása csökkenhet. Az utolsó, be nem vett tablettát, amilyen hamar csak lehet be kell venni, akkor is ha ez egy nap alatt két tabletta bevételét jelenti. A további tablettákat a szokásos módon kell bevenni. Az elkövetkező 7 napban kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazása szükséges. Ha a jelenlegi csomagban kevesebb, mint 7 tabletta van, akkor a következő csomagban lévő tabletták szedését gyógyszermentes időszak közbeiktatása nélkül kezdje meg. Menstruációszerű vérzés csak a második csomagban lévő tabletták bevételét követően fog jelentkezni, addig azonban kisebb ú.n. köztivérzés előfordulhat. Ha nem jelentkezik menstruációszerű vérzés a 2. csomagban lévő tabletták bevételét követően, forduljon orvoshoz.


        Kérdés: 2019. szeptember 27., 15:36; Megválaszolva: 2019. szeptember 29., 18:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: