• Fogamzásgátló tabletta

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! 19 éves vagyok, nemrégiben végeztettem vérvételes DNS tesztet trombózis kockázatának kiderítése céljából. Az alábbi eredmények jöttek ki: Prothrombin G20210A mutáció: 1. allél: normál; 2. allél: normál; genotípus: normál V. alvadási faktor Leiden mutációja (R506Q): 1. allél: normál; 2. allél: normál; genotípus: normál MTHFR C677T mutáció: 1. allél: mutáns; 2. allél: mutáns; genotípus: homozigóta Mekkora lenne a trombózis kockázata, ha az eredmények mellett fogamzásgátlót szednék? Ön milyen módszert javasolna (az óvszeren kívül)? Tisztelettel, Anna

        Dr. Pétervári László válasza a fogamzásgátlás témában

        A vér emelkedett homociszteinszintje az artériás és vénás trombózis, valamint terheseknél a magzati elhalás ismert kockázati tényezője. A homociszteinszint mérsékelt emelkedése a népesség 5-10%-ában fordul elő, a trombózis kockázata ilyenkor a normális homociszteinszintű személyekéhez képest csaknem 3-szoros. Az emelkedett homociszteinszint örökletes oki tényezői közül leggyakoribb a metiléntetrahidrofolát-reduktáz (MTHFR) enzim génjének pontmutációja. Az MTHFR enzim génjének C677T mutációja a mindkét génpéldányt érintő (homozigóta) formában is igen gyakori: mintegy 5-15% az előfordulása az átlagnépességben. A mutációt hordozókban a homociszteinszint emelkedésének nagyobb a valószínűsége, ha nem elég bőséges a szervezet fólsavellátottsága (sok fólsavat tartalmazanak például a “leveles” zöldségek: sóska, spenót, saláta). Az A1298C mutáció szintén gyakori. A csak egyik génpéldányt érintő (heterozigóta) forma nem tekinthető kóroki tényezőnek, s még homozigóta formában is minimális a homociszteinszintet emelő hatása. A homozigóta formának még kis mértékű védő hatása is van vastagbélrákkal szemben. A trombózisnak ezek az egyébként enyhe genetikai kockázati tényezői kifejezett trombózishajlamot okoznak, ha ugyanabban a személyben Leiden-mutációval párosulnak. A női hormonok trombóziskészséget fokozó hatása miatt a fogamzásgátló tablettát szedő nők minden egyéb hajlamosító tényezőtől függetlenül is mintegy 4-szer gyakrabban kapnak vénás trombózist, mint a fogamzásgátlót nem szedők.


        Kérdés: 2018. december 21., 11:59; Megválaszolva: 2018. december 27., 20:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: