Kérdés a fogamzásgátlóról

Tisztelt Doktor Úr / Nő! 2010 eleje óta 4 éven keresztül szedtem a Lindynette 20 fogamzásgátlót, problémamentesen. Igaz felszaladt rám pár felesleges kiló. A nőgyógyászom javaslatára 2014 elejétől tartottam egy szünetet, ami egészen mostanáig tartott. Tehát egy éve nem szedtem. A szünetben a ciklusom normális, 28-30 napos volt végig. Időközben elköltöztem, így másik nőgyógyászhoz kezdtem járni, aki újra felírta a Lindynette 20-at. Tegnap (január 27-én) , be is vettem az első szemet. Közben viszont olvastam arról, hogy a fogamzásgátló megnöveli a trombózisra való hajlamot és ez eléggé megijesztett. Erre vonatkozó vizsgálaton nem voltam soha és a nőgyógyászom azt mondta, hogy nem látja indokoltnak, hogy elküldjön rá. Ha a családomban nem fordult elő trombózis, nem dohányzom, de van némi túlsúlyom, 23 éves vagyok és tovább szedem a fogamzásgátlót, Ön szerint nekem kell-e félnem ettől? Ha 4 év alatt nem volt semmi bajom, akkor lehetséges, hogy most lesz? A betegtájékoztatóban leírtak szerint az újrakezdés ugyanakkora kockázatot jelent, mintha először kezdeném szedni. Egyébként még olyan 2, maximum 3 évig szeretném szedni. A másik dolog, hogy olyasmit is olvastam, hogy a fogamzásgátló szedése növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Az egyik dédnagyanyámnak volt mellrákja és cukorbeteg is volt. Illetve egyik nagyanyám is, akinek vese dialízisre is kellett járnia. A családban pedig sok nőnek csomó van a mellében. Édesanyám például nem szedhetett fogamzásgátlót, mert azt mondta neki a nőgyógyásza, hogy mivel csomó van a mellében ne szedje, mert daganatképződésre hajlamos. (Ez olyan 15 éve volt.) Nos, ezek tekintetében Ön szerint nekem milyen esélyeim lehetnek arra, hogy egészségügyi problémákat fog okozni a fogamzásgátló? Szedjem tovább, vagy jobb, ha abbahagyom? Tanácstalan vagyok. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Anett

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Törő Bálint válasza fogamzásgátló témában

Tisztelt Kérdező!

A fogamzásgátló hormonális tabletták szedésének van bizonyos kockázata. Ez minden gyógyszernél így van. A szedés előtt ezért kell mérlegelni, hogy nem szedés esetén milyen kockázattal kell számolni. Az Ön esetében a kockázat egy nem kívánt terhesség, egy esetleges terhességmegszakítás, a terhességtől való félelem pszichés ártalmai. Ezeket szembeállítva a trombózis és a mellrák nagyon minimális kockázatával véleményem szerint a z Ön esetében a tabletta szedése ajánlatos.

Üdvözlettel:

Dr. Törő

Kérdés: 2015. január 28., 22:20; Megválaszolva: 2015. január 31., 08:14
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Fogamzásgátlás
Hüvelyi folyás
Terhesség?
Fogamzásgátló és vitaminok