Biztonságos fogamzásgátlás

Kedves Doktor úr/Doktornő! 27 éves nő vagyok, a partneremmel 4 éve vagyunk együtt, azóta szedek fogamzásgátló tablettát (a korábbi kapcsolataimban óvszert használtunk) . Jelenleg a jangee nevű tabletta kisebb hatóanyag taralmú változatát szedem, de 4 év alatt ez már a harmadik féle gyógyszer, amit kipróbálok, mert mindnél tapasztaltam problémákat (pl. köztes vérzés, libidó csökkenés, erős fejfájás) . Ezt a gyógyszert kb. 1 éve szedem, és eleinte úgy tűnt, hogy végre megtaláltam a nekem megfelelőt, de sajnos az utóbbi néhány hónapban erős mellfeszülést, rendszertelen menstruációt és fejfájást tapasztalok, aminek a szakorvosi vizsgálat alapján valószínűleg ismét a tabletta az oka. Az orvosom újabb gyógyszerváltást javasolt, de én (és a partnerem is) kezdek kicsit belefáradni a próbálkozásba, mivel a különböző mellékhatások elég nagy terhet rónak rám, és így a kapcsolatunkra is. Emiatt felmerült bennünk, hogy nem biztos, hogy a fogmazásgátlás legmegfelelőbb módját alkalmazzuk, így szeretnék a saját orvosomé mellett (aki a tabletta mellett van) egy másik véleményt is meghallgatni arról, hogy milyen más módszerek állnak rendelkezésre. A tabletta sok szempontból kényelmes (pl. sokkal enyhébb a menzeszem és kevésbé is fáj) , de a mellékhatásai hosszútávon elég kellemetlenek mindkettőnknek. Emellett attól is félek, hogy a több éven át való szedése milyen hatással van a szervezetemre, hiszen mindenképp szeretnénk majd gyereket vállalni, de annyi mindent hall erről az ember, és laikusként nehéz felmérni a tényleges kockázatot. Az is fontos szempont azonban, hogy mivel nekem még 2 év van hátra a phd képzésből, hosszabb távra keresnénk megoldást a biztonságos (és egészséges) fogamzásgátlásra. Először az óvszerre gondoltunk, mert a tabletta mellett még ezt a módszert ismerjük jobban, de ettől a partnerem idegenkedik, és azt sem szeretném, ha egy nekem kényelmetlen módszert egy neki kényelmetlenre cserélnénk - kérem tehát, hogy tanácsával segítsen eligazodni a kérdésben. Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tekse István válasza oc témában

Kedves Kérdező!

A fogamzásgátlás legjobb módszerének megtalálása - mint Önnél is - néha igen bonyolult. Leegyszerűsítve lehet még javasolni együttlét előtti hüvelytablettát, hüvelygyűrűt, akár méhen belüli eszközt is. A pajszmirígy funkcióját is ellenőrizném, mert ha az nem megfelelő, úgy az is okozhat ilyen panaszokat.

Üdvözlettel Dr. Tekse István

www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2014. december 28., 10:54; Megválaszolva: 2015. január 02., 19:47
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Fogamzásgátlás
Hüvelyi folyás
Terhesség?
Fogamzásgátló és vitaminok