Elfelejtett tabletta

Tisztelt WebBeteg Szerkesztőség! Már 9 éve szedek fogamzásgátló tablettát. A hétvégén elfelejtettem hazavinni és így két szem tablettát nem tudtam bevenni. Mikor vasárnap hazaértem bevettem egy szemet, majdveste rendesen a vasárnapi "adagot". Így egy tabletta csúszásban vagyok. Ma reggel (kedd) észrevettem, hogy megjött pedig még lenne 10 napom a vérzésig. Mi tévő legyek? Folytassam a tabletta szedését vagy hagyjam abba? Mikor tudok a párommal ismét "biztonságba"n együtt lenni? Sensonette 20-at szedek. Válaszát köszönöm!

Dr. Pétervári László válasza rendszertelen fogamzásgátló szedés témában

Ha elfelejtette bevenni a Sensonette-et

Ha elfelejtett bevenni egy Sensonette bevont tablettát, fennáll a teherbeesés kockázata.

Ha a bevont tabletta kihagyását a rendszeres bevételi időtől számított 12 órán belül észleli, azonnal vegye be az elfelejtett bevont tablettát, majd folytassa a kezelést a megszokott módon, a szokásos időpontban bevett bevont tablettával.

Ha a kihagyott bevont tabletta a bevétel szokásos idejétől számított 12 óra vagy ennél hosszabb idő múlva jut eszébe, fennáll a teherbeesés veszélye.

Minél több bevont tablettát felejtett el, annál nagyobb a fogamzásgátló hatás csökkenésének kockázata.

A nem teljes fogamzásgátló hatás kockázata akkor a legnagyobb, amikor elkezdi vagy befejezi a szalagfóliát. Ezért kérjük, tartsa be az alábbi szabályokat (lásd még az alábbiakban leírtakat) .

Egynél több bevont tablettát hagyott ki a szalagfóliáról

Forduljon orvosához.

Az első héten hagyott ki egy bevont tablettát

Azonnal vegye az utolsó elfelejtett bevont tablettát, és folytassa az orális fogamzásgátló kezelést a teljes csomag beszedéséig. Emellett mechanikus fogamzásgátló módszert (kondom, spermicidek stb.) is kell alkalmaznia a következő 7 napon.

Amennyiben az elfelejtett bevont tabletta előtti héten volt nemi érintkezés vagy a tablettamentes időszak után nem kezdte el az új szalagfóliát, fennáll a terhesség kockázata. Ebben az esetben forduljon orvosához.

A második héten hagyott ki egy bevont tablettát

A bevont tablettát azonnal be kell vennie, amint eszébe jut, még akkor is, ha ez két bevont tabletta bevételét jelenti egyazon napon. Ezt követően folytassa a bevont tabletták szedését a szokásos időben.

A terhesség elleni védelem nem csökkent, nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszerek alkalmazása.

A harmadik héten hagyott ki egy bevont tablettát

Amennyiben a kihagyott bevont tabletta és az aktuális csomag utolsó aktív bevont tablettájának bevétele között kevesebb, mint 7 nap telt el, az alábbi két lehetőség közül választhat:

1. Vegye be az utolsó elfelejtett bevont tablettát, amint eszébe jut, még akkor is, ha ez két bevont tabletta bevételét jelenti egyazon napon. Ezután folytassa a bevont tabletták szedését a szokásos időben. A tablettamentes időszak helyett azonnal kezdje el a következő szalagfóliát. Valószínűleg megjön a menstruációs vérzése (megvonásos vérzés) a második szalagfólia végére, de előfordulhat, hogy pecsételő vagy áttöréses vérzés jelentkezik a második szalagfólia bevont tablettáinak alkalmazása során.

2. Másik lehetőségként abbahagyhatja a bevont tabletták szedését a jelenlegi csomagból, és megtartja a 7 napos tablettamentes időszakot (jegyezze fel a napot, amikor elfelejtette bevenni a bevont tablettát) . Ha a megszokott napon akarja újrakezdeni a bevont tabletta szedését, 7 napnál kevesebb szünetet tartson.

Ha a fenti két javaslat bármelyikét követi, folyamatosan védett marad a teherbeesés ellen.

Javasoljuk, hogy kérje ki orvosa tanácsát.

Amennyiben a szalagfóliában lévő bevont tabletták közül akár egyet is elfelejt bevenni, és az első tablettamentes időszakban nem jelentkezik vérzés, ez azt jelentheti, hogy Ön teherbe esett. Ilyen esetben mindenképpen keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi a következő szalagfóliát.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. október 23., 18:35; Megválaszolva: 2012. október 25., 22:18
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A Volina nevű fogamzásgátlót szedem és az első levélből a 3. héten elfelejtettem be venni 2 szemet, de amint eszembe...
A megadottnál többet vettem be
Tisztelt Webbeteg! Csütörtöki napon véletlen bevettem este 11.30-kor a pénteki fogamzásgátló adagomat. A gyógyszert több, mint 1 éve szedem, és...
fogamzásgátló kihagyása
Kedves Dokotor Úr! Az a problémám, hogy pár hónapja szedem a Lindynette-t, de most utólag nem váltottam ki és menses után kb. egy héttel van mikor...
Fogamzásgátlás
Tisztelt Hölgyem/Uram! Lassan 3 éve szedek Qlaira fogamzásgátló gyógyszert. Az utóbbi hónapban szokásosan szedtem a gyógyszert, maximum kétszer...
Fogamzásgátlás
Üdvözlöm! Olyan Problémával fordulok önhöz, hogy symicia filmtablettát szedek és a 3.héten kihagytam egy szemet és aznap együtt voltam a...