migrén és fogamzásgátlás

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 19 évesen (2000) kezdtem fogamzásgátló tablettát szedni, melyet 6 év (2006) után hagytam abba. 2009-ben, és 2012-ben születtek meg gyermekeim, és most újra szeretnék szedni valamit. Időközben azonban néhány alkalommal, fáradtság, illetve front hatására jelentkezett nálam fejfájás nélküli migrénes aura (látótér kieséssel) , legutóbb kb. 1 éve. Azt szeretném tudni, hogy ez kizáró ok-e fogamzásgátló tabletta szedéséhez, vagy sem? Illetve, mit tud nekem ajánlani ez esetben? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza fogamzásgátló témában

A fogamzásgátlók szedését nem zárja ki az, ha valakinek migrénes fejfájása van, de fontos figyelembe venni a migrénes fejfájás típusát, illetve a fogamzásgátló tabletta összetételét is.

Az aura nélküli migrénben szenvedők szedhetnek kombinált tablettákat is, az aurás migrénben szenvedők számára pedig megfelelő választás a csak gesztagént tartalmazó szerek szedése.

Mit jelent a migrén és milyen típusai vannak?

A migrén rohamokban jelentkező, súlyos, tipikus formájában (de nem mindig) féloldali fejfájás jellmező. Olyan erőteljes tünetekkel járhat, hogy az érintett csak arra tud gondolni, hogy egy csendes, sötét helyen lefeküdjön és kivárja a roham végét. A nők 17 százaléka szenved migréntől. Két típusa van, az aurával járó, és az aura nélküli migrén. Az aurával járó migrén esetében a fejfájást figyelmeztető előjelek vezetik be (aura) , amelyek valamely érzékszervhez kapcsolhatók (pl. fényfelvillanások, sötét foltok, a kar vagy a láb zsibbadás)

Miért veszélyes az aurával járó migrén esetében a kombinált tabletták alkalmazása? Mikor szedhetőek ösztrogént is tartalmazó tabletták?

Hogyan kezelhető a migrén?

A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jónéhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet.

Hogyan kezelhető a migrén? >>

A fogamzásgátlókban lévő ösztrogén kis mértékben fokozza a trombózishajlamot, illetve a stroke-ra való hajlamot, illetve az aurával járó migrén is fokozza a stroke rizikóját. Ez a rizikó fokozottabb azoknál, akik még emellett dohányoznak is. Ez nem jelenti azt, hogy a migrénben szenvedő nők nem szedhetnek fogamzásgátlót, ugyanis az aurával nem járó migrén nem növeli a stroke rizikóját, tehát az ösztrogént tartalmazó szerek szedése nem ellenjavallt.

Ha valaki 35 év alatti, nincs aura a migrénes rohamok során, nincs egyéb szív- és érrendszeri rizikója, nem dohányzik, akkor kombinált fogamzásgátlót is szedhet. Alacsony ösztrogén-tartalmú tabletta szedése javasolt ilyen esetekben, hogy ne legyen nagy különbség az ösztrogén vérszintjében.

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Antibiotikum és fogamzásgátló

Fogamzásgátlás és trombózisveszély

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

A méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátlók

Antibiotikum és fogamzásgátló

Fogamzásgátlók és fejfájás

Kell-e szünetet tartani fogamzásgátló szedésében?

Milyen fogamzásgátló javasolt azoknak a nőknek, akik aurával járó migrénben szenvednek?

A csak progeszteront/gesztagént tartalmazó fogamzásgátló tabletták a megfelelőek a nem kívánt terhességek megelőzésére azoknál a nőknél, akik aurával járó migrénben szenvednek. A csak gesztagént tartalmazó tabletták elvékonyítják a méhnyak nyálkáját, gátolják a spermiumok transzportját, gátolják az ovulációt is. Hatékonyságuk azonban kevesebb, mint a kombinált fogamzásgátló tablettáknak, viszont nem növelik a stroke és a trombózis kialakulásának rizikóját, és akár 35 év feletti nők esetében is biztonsággal használhatóak.

Kérdés: 2012. október 10., 21:00; Megválaszolva: 2012. október 13., 12:43
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátlás használata
Lehetek terhes?
Gyógyszer mellett előbb jött meg
Fogamzásgátlás mellett...