Menstruációs probléma

Üdvözlöm! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy az utolsó menstruációm alatt nem vér hanem alvadt vér távozott, és ez azóta is folyamatosan szivárog. Yasminelle fogamzásgátló tablettát szedek fél éve, előtte semmilyen panaszom nem volt, de most abbahagytam a problémám miatt. Ma esedékes a következő menstruációm, de rendes vér nem jelentkezik, csak az alvadt vér nagyobb mennyiségben. Emellett pajzsmirigy alul működésem van és 100-as Letroxot szedek minden reggel. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza fogamzásgátló témában

A menstruációs ciklus hossza általában 28 nap, így a méhnyálkahártya lelökődése is 28 naponta következik be, innen származik az elnevezés (latinul mensis: hónap) .

Mind a nyálkahártya megvastagodása, mind leválása hormonális hatásra következik be. A női hormonok termelődésének legfontosabb helye a petefészek, ahol döntően ösztrogének és progeszteron termelődik, melyek létrehozzák a méhnyálkahártya fokozatos megvastagodását, majd leválását.

A menstruáció folyamata

A nemi teljesség korában a petefészekben, a ciklus 14. napján tüszőérés következik be. Azonban a peteérés nem abszolút feltétele a menstruációnak, a rendszeres havivérzés peteérés nélkül is bekövetkezhet.

Ugyancsak havonta jelentkezik a vérzése a fogamzásgátló tablettát szedő nőknek, azonban ez a vérzés a tabletta hormontartalmának, és nem a petefészek hormontermelésének eredménye. A vérzés ilyenkor a tablettaszedés 7 napos szünetében jelentkezik, és megvonásos vérzésnek nevezzük.

A menses gyakorisága

A szervezetben lezajló hormonális változások eredményeként általában 28 naponta következik be a méhnyálkahártya lelökődése, a menstruáció. A két egymást követő menstruációs vérzés első napjai közötti 28 nap a ciklus hossza, ebbe számítjuk bele a menstruációs vérzés 4–5 napját is.

Semmilyen aggodalomra nem ad azonban okot, ha a ciklusa valakinek ennél néhány nappal rövidebb, esetleg hosszabb.

Azt is természetesnek tekintjük, ha a ciklusok hossza ugyanazon nőnél egy-két napos, a vérzés mennyisége különbséget mutat. Az élettani hormonális működést bonyolult szabályozó mechanizmus irányítja, melyet számtalan tényező befolyásol. Utazás, stressz, táplálkozási, életmódbeli változások, és a fizikai aktivitás egyaránt hatással lehetnek a ciklus hosszára. Érthető, ha vérzésed emiatt egy-két nappal korábban, vagy később jelentkezik az egyébként vártnál.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. június 07., 20:43; Megválaszolva: 2012. június 09., 18:11
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Üdvözlöm! Több éve Mercilont szedek.Hasmenésem volt 5-6 napig szedtem rá Normix antibiotikumot. A párommal közben együtt voltunk 1x a tablettamentes...
Mi a teendő?
Üdvözlöm Doktor Úr! Az a helyzet, hogy 1,5 éve szedem a velgyn nevű fog.gátlót, eleinte a menstruációs görcseimre lett kiirat a, de most először...
Fogamzásgátlás
Tisztelt Doktor Úr! Szakértő segítséget szeretnék kérni, több éve szedek Yadine tablettát. Kényelmi okokból szeretném a menstruációm kezdő...
Hüvelyi folyás
Üdvözlöm! 3 évig szedtem Symicia fogamzásgátlót aztán egy időre abba hagytam és most 2 hónapja újra kezdtem, mert lett egy kapcsolatom és...
Terhesség?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Párom 18 éves, most kezdtük el nemi életünket közösen, jobban mondva ő most, nekem évekig volt párkapcsolatom, ahol...