Fogamzásgátló elhagyása

Kedves Doktor úr! Egy kis megnyugtatásért fordulok Önhöz, ha lehet így mondani. Jelenleg 20 éves vagyok, 163 cm magas, 47 kg. Nagyjából 5 éve, 15 éves korom óta szedek fogamzásgátlót, mert akkor indult be a szexuális életem, ebből 4 és fél éve tartós kapcsolatban élek. Eleinte Trinordiolt szedtem, majd Tri-Regol 21+7-et. Ezek soha nem okoztak kellemetlenséget, sem súlyváltozás, sem más formájában, talán attól eltekintve hogy mikor abbahagyom a hormontartalmú tabletták szedését, és következik a megvonásos vérzés, fájdogál a fejem 1-2 napig, néha jobban, néha alig alig, hullámokban. Erre az itteni nőgyógyász azt mondta előfordul, de ha nem súlyosbodik migrénessé akkor szerinte ne váltsak, mert a többi készítmény jóval drágább, és azoknál is vannak jellemző mellékhatások, amik szintén előfordulhatnak nálam és lehet hogy kellemetlenebbek mint a jelnlegi, így ezzel kiegyeztem, elvégre szakember mondta. A megvonásos vérzések mindig pontosan jelentkeztek, az utolsó tabletta bevételét követő 2. napon (közben természetesen szedtem mindig a +7 tablettát) majd elmúltak pontosan 7 nap múlva, de tudom, hogy ez a vérzés nem összetévesztendő a normál menstruációval. Most június 23-án férjhez megyek, és úgy döntöttünk a párommal, hogy szeretnénk, ha az esküvőt követő 2-3, esetleg 4 hónapban megfoganna a kisbabánk. Most jelenleg tart nálam az aktuális megvonásos vérzés, holnap kellene új levéllel kezdenem, de úgy döntöttem nem folytatom a tabletta szedését. Érdekelne, milyen mellékhatásokra számíhatok a gyógyszer elhagyásával, illetve milyen időintervallumon belül. Tudom hogy pontosat nem lehet mondani, csak úgy általánosságban. Egy fórumon erről nagyon sok rosszat hallottam, pattanások, hízás (ez mondjuk rám férne talán) , ingerlékenység, rendszertelen menzesz, sőt annak teljes elmaradása, pco, és sokan írták hogy a petefészkek működése egyáltalán nem indult be, csak gyógyszeres behatásra. Érdekelne, hogy ezeknek a valószínűsége mennyire nagy, hiszen lehet, hogy csupán azért találkoztam az adott fórumon ennyi negatív "élménnyel" mert ez volt maga a téma is, tehát nyilván nem azok írnak oda, akiknél zökkenőmentesen lezajlott a dolog. Félek, hogy az esetleges problémák jóval kitolhatják a baba megfoganásának időpontját, valamint nagyon nem szeretném, ha pont az esküvőmre jönne meg, vagy teli lennék pattanással. Ön erre mennyi esélyt lát? Ha tovább szedném a gyógyszert (amit nem fogok) akkor a következő menzeszemnek el kellene múlnia még június 23. előtt pár nappal, de ugye nem tudhatom, hogy a gyógyszer elhagyásával ez hogyan változik. A másik a pattanások: Gyógyszer előtt és a szedése közben is elég sok volt, bár lehet, hogy a kamaszkori pattanások melyek a gyógyszer szedése előtt is voltak (hisz 15 évesen még végülis kamasz az ember) nem-e elmúltak volna már, ha nem szedem a gyógyszert. Erre azért gondolok, mert a megvonásos vérzés előtt pár nappal kijön pár, bár kb 1 éve közel sem annyi mint régebben, de amikor csak a hormonmentes +7 tablettát szedem, akkor letisztul az arcom teljesen, ezért arra gondolok, hogy talán nálam valamiért fordítva sül el a dolog, és a gyógyszer pont hogy kihozza őket. Kérem, ha lehetséges (nyilván hazudni nem kell a kedvemért) nyugtasson meg, hogy a sok negatívum amit olvastam, azért nem mindenkire igaz, illetve Ön mint szakember, nyilván tisztában van a gyógyszer elhagyását követő "mellékhatások" előfordulásának esélyeivel, illetve talán jobban átlátja hogy mire számíthatok, mert jelenleg nagyon kétségbe vagyok esve. Egyébként egy barátnőm azt mondta, ha esetleg esküvő előtt pár nappal megjönne, vagy úgy érzem meg fog, keressem fel az itteni nőgyógyászt, ő esetleg tehet valamit annak érdekében, hogy a menstruáció valamennyit késsen, vagy gyorsabban lemenjen, így elkerülve az esküvő napját. Ez igaz lehet? Mármint nem sok esélyt látok rá, hogy fogamzásgátló szedése nélkül lehetne korrigálni a menzesz időpontját és hosszát. Mindenesetre, nem szeretném, ha a várva várt gyermekáldásra a hormonrendszerem összezavarodása miatt akár éveket kellene várni, vagy az esküvőm napján menstruációs görcsökkel és pattanásokkal kellene küzdenem. Remélem "nem vagyok akkora bajban", mint ahogy azt jelenleg látom.: ( Véleményét előre is köszönöm. Üdv.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza fogamzásgátló témában

A fogamzásgátló elhagyása vérzési rendellenességhez vezethet, vérzés kimaradása gyakori probléma.Ennek oka a hormontermelés zavara.Gyógyszeres kezeléssel rendezendő, a kívánt terhesség létrejötte érdekében is.

Hízás az nem jellemző, pattanás az nagyon ritka, de lehetséges.

Szükség esetén a vérzés napja tervezhető.

Utóbbiakra megfelelő kezelési módszer lehetséges.

Kérdés: 2012. május 16., 08:47; Megválaszolva: 2012. május 17., 22:57
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Mi a teendő?
Fogamzásgátlás
Hüvelyi folyás
Terhesség?