NuvaRing és trombózis

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 45 éves, nem dohányzó és nem elhízott nő vagyok, pajzsmirigyalulműködésre gyógyszert szedek. Menstruációs problémákkal járok nőgyógyászokhoz évek óta. Tavaly végre megállapította az egyik orvos, hogy hormonális eredetű a probléma, ezért fogamzásgátló szedését javasolta. Kivizsgáltattam magam trombózis hajlamra, sem genetikailag nem vagyok érített (4 fajta genetikai rendellenességet néztek nálam, egyik sem áll fenn) és a hematológus által rendelt vérből való vizsgálat sem mutatott ki problémát. Ennek ellenére félek elkezdeni szedni tablettát, mert más orvosok viszont nagyon megijeszettek, egyenesen öngyilkosságnak mondták, ha elkezdem a tabletta szedését. Ezért a nőgyógyászom azt javasolta, 3 hónapig tegyek fel NuvaRing fogamzásgátló gyűrűt. Ebből jóval kevesebb hormon szabadul fel naponta, mint a tablettákban van: az etonogesztrel 0, 120 mg/nap, az etinilösztradiol 0, 015 mg/nap mennyiségben szabadul fel a gyűrűből, mindkettő 3 héten keresztül. És ha ez segít, akkor utána a Mirena hurok nevő hormonális eszközt javasolja, ami 5 évig van bent, nem tartalmaz ösztrogént és helyileg fejti ki hatását, azaz nem kerül a véráramba. A felhelyezés után levonorgesztrel hormont bocsát ki a méh üregébe. Azaz állítólag nem okoz trombózist. A NuvoRing gyűrű hormonjai azonban úgy tudom, bekerülnek a véráramba. A nyálkahártyán keresztül. (Bár azt is olvastam máshol, hogy nem a véráramon keresztül jut célba, és nem tudom, kinek higgyek.) Kérdésem, ez is veszélyes lehet trombózis szempontból? Vagy elkezdhetem ezt a három hónapig tartó módszert, ne aggódjak? Van, amire oda kell figyelnem? Nagyon szeretnék végre a problémámon túl lenni, mert megkeseríti az életemet, befolyásolja a párkapcsolatomat. Ugyanakkor félek a trombózistól is. Mit tegyek? Köszönettel: Anita

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza fogamzásgátló témában

A vizsgálat a trombózis hajlamot nem állapította meg, ezért elméletileg nincs akadálya hormonális fogamzásgátló alkalmazásának ebből a szempontból.

A véráramba bekerül a hormon ez jelenti az életkora miatti megfontolást.Ezért az egyféle hormont tartalmazó, méhenbelűli eszköz látszik célszerűnek.

Kérdés: 2012. május 13., 10:34; Megválaszolva: 2012. május 14., 21:23
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Fogamzásgátlás
Hüvelyi folyás
Terhesség?
Fogamzásgátló és vitaminok