Mióma-spirál

Tisztelt Doktornő/ Úr! Kb 2 és fél éve vett észre nálam a nőgyógyászom egy 28×25 mm-es miómát, a méh normál méretű, a nyálkahártya 2 mm. Ugyanez idő óta szedek ismét fogamzásgátló tablettát, előtte kb 2 évig nem szedtem. Lyndinette 20-as-t szedtem most januárig. A tabletta mellett az utolsó 2-3 menstruációm szabálytalan, elhúzódó lett, időnként alvadékos, darabos vérzéssel. Az utolsó 6 szem fogamzásgátló mellett Norculutot is kellett szednem. Soha nem volt tökéletes a ciklusom, de a legutolsó időszakot leszámítva a tablettával rendben volt és kiszámítható. A mióma és az össze-vissza vérzés miatt az orvosom januárban leállította a fogamzásgátlót, most voltam 3 hónapos kontrollon. A menstruációm 25-26-37 napra jött meg az utóbbi 3 hónapban és 5-14 napig tartott, a 14 nap első 7 napja erős pecsételés volt, a második 7 napja vérzés. Az orvosom további 3 hónap tablettamentes időszakot javasolt, ezt követően, ha nem normalizálódik a helyzet egészségügyi küretet. Végső megoldást a fogamzásgátlásra ő a Miréna spirálban látja, hogy ne kapjak ösztrogént. A végletekig idegenkedtem eleve a gondolattól, hogy bennem legyen egy idegen tárgy, de amiket a fórumokon a Mirénáról olvastam teljesen meggyőzött, hogy nem ez az én utam. Összegezve a véleményeket azt szűrtem le (sok száz nő példájából) , hogy vagy bejön vagy nem, vagy teljesen megállítja a vérzést vagy nem, vagy végig pecsételés lesz vagy nem, legtöbbször diszkomfortérzetről számolnak be, elmozdulási, kilökődési lehetőségről, és hogy, ha a szár nem jól van visszahajtogatva, akkor a párom is szúrhatja. A mióma nem növekedett semennyit. Kérdésem: nem lenne inkább jobb megoldás a csak gesztagén tartalmú tabletta vagy a 3 hónapos injekció? Olvastam, hogy ennél a típusú gyógyszernél nem lehet 7 napos szünetet tartani és, hogy a ciklus beállító "képessége" sem olyan megbízható, mint az ösztr. tart. gyógyszereknél, de ezt már szinte megszoktam. Kérem a tanácsát mióma, küret, tabletta, spirál, injekció ügyben. Köszönettel, L.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza fogamzásgátló témában

A myoma a méh jóindulatú izomdaganata. A 40 év körüli nők betegsége kb.felének kialakul, ezen belül kb.felének okoz panaszt.Ez vérzési rendellenesség és alhasi fájdalom.

Vérzési rendellenesség esetén szövettani vizsgálat javasolt, ebből a vérzés oka megmondható.Kóros lelet kizárása után van lehetőség hormonális kezelésre. Az injekció ciklus kontrollja bizonytalan, a méhen belüli eszköz jó, de természetesen a gyógyszeres kezelés a legbiztosabb. Minden kezelés ami az ösztrogén hormon vissza egyensúlyozását segíti alkalmas, valamint 3-6 havonta a myoma nagyságának ellenőrzése tanácsos.

Kérdés: 2012. április 22., 18:14; Megválaszolva: 2012. április 23., 22:38
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Fogamzásgátlás
Hüvelyi folyás
Terhesség?
Fogamzásgátló és vitaminok