• Mit tegyek fogamzásgátlás terén?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/úr! Én azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy nem tudom, hogy cselekedjek a nemkívánatos teherbeesés elkerülése érdekében. Tudniillik én egy 19 éves epebeteg lány vagyok (epekő miatt pár hónapja átestem egy epehólyag eltávolító műtéten), így egy nőgyógyász szakorvos javaslatára mellőzöm a fogamzásgátló tabletta szedését, mert indoklása szerint az terhelné a májamat és az epémet. Ő a hüvelygyűrűt ajánlotta nekem, viszont kissé idegenkedem ettől a módszertől ( a háziorvosom szerint nem kizárt, hogy időnként a hormontartalmú tabletta miatt voltak időnként heves fejfájásaim, illetve az epevédő tea orbáncfüvet tartalmaz, ami csökkenti a tabletta hatóképességét a betegtájékoztató szerint) Így azt szeretném megtudni, milyen lehetőségeim vannak a védekezésre az óvszeren kívül. Köszönettel: Ibolya

        Dr. Szalóczy Péter válasza a fogamzásgátlás témában

        Kedves Ibolya! Az epeképzésnek nincs köze a hormonalis fogamzásgátláshoz, a máj szövetének inkább. A hűvelygyűrű nagy előnye az Ön esetében, hogynem a bélből szívdik fel a tabletták hormonanyaga és érkezik közvetlen a májba átdolgozásra, hanem a máj elkerülésével rögtön a nagyvérkörrel a szövetekhez jut és nem terheli a májat. A fejfájás lehetett az akkori tabletta összefüggése, de puding próbája az evés: jvasolnám, hogy győzze le ellenérzéseit és próbálja ki a hüvelygyűrűt. Ha nem szereetné meg, és nem akar, vagy nem javasolják a modern, kis dózisú tablettaszedést, marad kevésbbé praktikus lehetőségből több, elsőősorban a condom, vagy helyileg alkalmazható Patentex vagy Pharmatex nevű, recept nélkül kapható szerek, tőbbféle formában./ kúp, tabletta, krém stb, /. Biztonséggal védenek felhelyezés után 5 perc múlva 8 órán át, és azonnal ismételhetők.Sok sikert.


        Kérdés: 2012. január 14., 22:37; Megválaszolva: 2012. január 17., 22:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: