Nőgyógyász válaszát várom!

Üdvözlöm! Sajnos eléggé régóta küzdök a problémámmal 2008 10.02-án mély altatásban ikreket hoztam a világra.Fogamzás gátló tabletát kértem az orvosomtol elösször azal-t írt amitől egyfolytában véreztem majd átállított cypromix-re amitől minden hó közepén erős viszketés túrós folyásom lett canesten cura sem segített.Leállítottak arról is ugy kb:8 hónapja de tüneteim nem szünnek sőt ciklus közepén jön folyás bőrőm hajam zsirossá vállik kellemetlen izzadás petefészek fájdalom jelentkezik.cikrus elötti napokban rosszullétek gyötörnek szinte klimaxnak meg felelő.hideg rázás izzadás szédülés fájdalom.már ciklusom sem rendszeres most 3 hetet késett.Állandó partnerem van párkapcsolatban tiszta gondozott körülmények közt élek.3 gyermek mellett még a szexuális élet is csökkent.Nem tudom mi okozhatja magas vérnyomásra kapok gyógyszereket illetve radinitint gyomor problémáimra és frontint stress miatt mást nem szedek.Táplálkozásom rendszertelen sajnos ikrek mellett nem könnyű.. Most már oda jutottam nem merek elmenni orvoshoz mert ha nagy a baj inkább nem is szeretném tudni.várom válaszukat köszönettel:hajnal0101

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló témában

Kedves hajnal0101! Egy nőgyógyászati vizsgálatot biztosan nem tud elkerülni, vérzészavarát, visszatérő folyását, bőrpanaszait e nélkül nemigen lehet elkezdeni kivizsgálni vagy kezelni. Egy hormonvizsgálat feltehetően indokolt, erre nőgyógyász endokrinológus tud sort keríteni. A nehezen múló és visszatérő folyással kapcsolatban ajánlom a www.drdelitamas.hu honlapomon a gyakori kérdések között az idevágó rövid írásomat - az egyszerűség kedvéért alább is idemásolom Önnek. ----------------- Milyen okai lehetnek a visszatérő hüvelyfertőzésnek és hogyan kezelhető? A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább: - tartós vagy ismételt antibiotikumszedés - túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb. - ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer-(latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb. - túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH - nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.) - szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés - krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb. - nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.) - méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés - cukorbetegség - immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (! ), AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb. - egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni. A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja), a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények), hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac), ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. november 05., 23:45; Megválaszolva: 2011. november 09., 05:58
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátlás
Hüvelyi folyás
Terhesség?
Fogamzásgátló és vitaminok
Tri regol