Herpes sipmlex genitalis

Tisztelt Doktornő! Kb. 4 éve fertőződtem meg először a Herpes sipmlex genitalis vírussal. Akkoriban kaptam gyógyszeres kezelést, krémeket, stb. Sajnos úgy tűnik, hogy most kiújult. A probléma az, hogy 17 hetes terhes vagyok. Az egyik cikkben azt olvastam, hogy mindenféleképpen gyógyszeres kezelésre van szükség most is. Ez nem fog ártani a babának? Egyáltalán kihez forduljak? A nőgyógyászomhoz vagy inkább bőrgyógyász szakorvoshoz? Válaszát előre is köszönöm:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza genitális herpesz témában

Tisztelt Hölgyem!

Szerintem inkább nőgyógyászhoz forduljon. A jelen állásfoglalások szerint - tekintve, hogy a magzat, újszülött fertőződése leginkább a szülés során történhet meg - antivirális kezelés akkor szükséges, ha a 36. hét után jelentkeznek a herpeszes elváltozások, illetve ennek megelőzéséül napi 4x200 mg acyclovir az amerikai ajánlások szerint ebben az időszakban megelőzésként is javasolt. Ha a szülés megindulásakor herpeszes elváltozások, vagy előjelző (ún. prodromális) tünetek állnak fenn, a szülés módjául a császármetszés választandó. A 17. héten a rekurrens genitalis herpesz miatt gyógyszeres kezelés nem feltétlen szükséges - nyilván ez valamelyest a tünetek mértékétől, kiterjedésétől is függ. Betegségéről mindenképpen tájékoztassa gondozó szülészét, védőnőjét.

A genitalis herpesszel kapcsolatban néhány további gyakorlati tudnivalót olvashat még egy a témáról szóló rövid írásomban is, amit a www.drdelitamas.hu weblapon a "Szakmai cikkek", azon belül pedig a "Nőgyógyászat, endokrinológia" menüpont alatt.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. szeptember 14., 07:49; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 12:41
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Genitális herpesz
Jónapot. A barátom orra mellett kijött a herpesz, mivel nem is gondoltunk bele, hogy ennek következményei lehetnek, nem foglalkoztunk vele, és továbbra...
genitalis herpesz info
Kedves Dr. Révész Klaudia! Próbálom röviden leírni a problémám és a kérdésem. Én kb 8 éve fertőződtem meg, nálam nagyon ritkán azóta kb...
Herpesz terjedése
T. Doktor Úr/Doktornő! Lányom sajnos herpes genitalis fertőzést kapott. Kérdéseim: 1. Teherbe eshet egyszer majd anélkül, hogy a partnerét...
Genitális herpesz
Tisztel Doktórnő/Doktorúr! Kiderült hogy vírusos herpeszem van, és meg szeretném tudni, hogy miből lehet megállapítani hogy egyszeri vagy...