• Mononucleosis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A barátom másfél hete kezdett panaszkodni nyirokcsomó megnagyobbodásról, és torokfájdalomról, majd miután elment orvoshoz, tüszős mandulagyulladásra írtak fel neki antibiotikumot. Mivel 3-4 nap után sem volt javulás,sőt rosszabbul lett, újra elment, de csak fájdalomcsillapítót írtak fel neki, harmadjára tegnap egy másik orvos megállapította a mononucleosist. Utána olvastam a betegségnek, de nem tiszta egy-két dolog. Mióta először elment az orvoshoz a panaszaival nem csókolt meg, nehogy elkapjam a fertőzést, csakhogy amint olvasom, a betegség lappangási ideje igen hosszú. Tehát már fertőzött volt elég régóta, így nagy a valószínűsége, hogy én is elkaptam? Valamivel tudnám segíteni az immunrendszerem, hogy megelőzhessem a bajt, és én ne betegedjek meg? Illetve arra lennék még kíváncsi, hogy most hogy végre rendesen kezelik mennyi idő az, amíg nem ajánlatos közelebbi kapcsolatba kerülnünk (értem itt a csókolózást)? Mint olvastam sajnos hosszú idő a teljes gyógyulás, de mindvégig fertőző is? Köszönöm a válaszát!

        Dr. Rákóczi Éva válasza a mononucleosis témában

        Kedves Hölgyem! A vírus addig fertőz, amíg a garatban és torok felszínén van, és onnan könnyedén kijut cseppfertőzéssel. A manduláról letisztuló lepedék után már nem fertőz, de ez sajnos beletelhet akár 8-10 napba is. A legbiztonságosabb, ha valójában kerülik a szorosabb kontaktust. Az immunrendszer edzése az egészséges életmód, a vitaminok, rendszeres étkezés, más egyelőre nincs. Akinek ép immunrendszere van, az legyőzi a betegséget, de ez egy eléggé markáns vírus, és miden fertőzött beteget sokáig képes levenni a lábáról.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 24., 13:56; Megválaszolva: 2011. május 25., 12:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés