• HPV

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nemrég voltam nőgyógyászati kontrollvizsgálaton, a leletem P2es lett. Még akkor csináltattam egy HPV tipizálást is, mert be akartam oltatni magam. 3 fajta vírust találtak nálam, magas kockázatúakat. Nem értem, hogy ha fertőzött vagyok, de P2es a leletem, akkor az mit jelent? Most fertőző vagyok én is? És ha a szervezet legyőzi a betegséget, akkor is ugyanúgy kimutatható lesz? Egész életemben fertőző fogok maradni? És ha már legyőzte a szervezet a vírust, akkor sem lehet beoltani, vagy nincs értelme?

        Dr. Deli Tamás válasza a hpv témában

        Tisztelt Hölgyem! Ha HPV pozitív, attól még lehet, hogy a cytologiája jó. A szervezet el tudja távolítani a vírust, de egyelőre Ön fertőzőnek számít. Az oltásnak mindenképpen lesz értelme, hisz nem valószínű, hogy pont az adott törzsekkel fertőződött, de erről orvosa nyilván pontosan fogja tájékoztatni. Amíg HPV negatívvá nem vális, szoros ellenőrzés és az évenkéntinél sűrűbb cytologiai, HPV és colposcopos vizsgálatok javasoltak.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 28., 12:02; Megválaszolva: 2011. május 02., 11:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: